Maailmankuva

Verkkolehti

18.06.2017 07:23 ( 10 kuukautta sitten )

Totuus kuoli Syyrian sodassa ensimmäisenä

Politiikka #Syyria

Multasen mukaan uutiset Syyrian sodasta tulevat harvoista tietotoimistoista, ja ne julkaistaan ”sellaisenaan pureksimatta”. Tiedot saadaan usein tahoilta, jotka ovat lähellä Syyrian hallitusta vastustavia aseellisia ryhmiä.

Uutisoinnissa näkyy kaksoisstandardi: joidenkin siviiliryhmien kärsimyksistä puhutaan, joidenkin toisten ei. ”Mosulissa on reilut kolme kuukautta käyty sotaa, mutta siitä ei läheskään niin paljon ole puhuttu, vaikka Mosulissa siviiliväestön määrä on kymmenkertainen verrattuna Itä-Aleppoon.” Toisaalta 9/10 Alepposta on koko ajan ollut hallituksen kontrolloimaa aluetta, jota ”kapinalliset jatkuvasti tulittivat. Itä-Aleppon kapinalliset sulkivat siviiliväestöltä mahdollisuuden paeta hallitsemaltaan alueelta. Mosulissa on prikulleen sama tilanne.”

Multasen mukaan ”nyt käynnissä oleva sota vaikuttaa ulkopuoliselta, tarkkaan suunnitellulta hyökkäykseltä yhteen arabivaltioon”. Monet arabivaltiot ovat suhtautuneet hyvin kielteisesti Syyriaan, koska se on maallinen, arabinationalismia korostava valtio. USA:n ja Venäjän toiminnan taustalla on öljyyn liittyvä geopolitiikka.

Sotaan vievä prosessi alkoi Multasen mukaan sen jälkeen, kun Gaddafin hallitus oli kaadettu: ”Libyasta lähdettiin suuntaamaan aseita ja joukkoja muille rintamille, Syyria oli yksi niistä. Saudi-Arabia ja Qatar alkoivat tukea islamistitaistelijoita, ja Turkki tarjosi mahdollisuuden aseiden ja kemiallisten preparaattien kuljettamiseen. Turkin kautta kulki myös kymmeniä tuhansia Isis-taistelijoita.” Ääri-islamia edustavat taistelijat hallitsevat kapinallisia: ”Maltilliset kapinalliset ryhmät hautautuivat ja jauhautuivat jo vuosikausia sitten islamististen taisteluryhmien myllyyn.”

Virallisen kertomuksen mukaan sota alkoi maaliskuussa vuonna 2011 Syyrian eteläisimmässä kaupungissa Daraassa, kun turvajoukot ampuivat aseettomia mielenosoittajia. Multasen mukaan monet Lähi-idän tutkijat ovat päätyneet aivan toisenlaiseen käsitykseen Daraan tapahtumista. ”Aluksi sinne lähetettiin aseettomia joukkoja, ja ensimmäiset uhrit olivat poliiseja. Mielenosoittajien joukkoon oli solutettu aseellisia taistelijoita, jotka avasivat tulen.”

http://www.tammilehto.info/syyrian-sota-haast64.php

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by Opracom