Maailmankuva

Maailmankuva
27.10.2015 19:30 ( 2 vuotta sitten )

Onko Suomi EU:n päättävissä pöydissä vai tuuliajolla?

Politiikka Yhteiskunta #Eurooppa #Maahanmuutto

Sunnuntaina 25.10. järjestettiin Saksan toimesta kokous kipupisteeseen asti äityneen maahanmuuttokriisin vuoksi. En käsittele sen enempää sitä kuka matkalleen on mistäkin tullut tai mistä syistä. Fakta on se, että väkeä tulee, ja talven tullessa kaikille pitäisi löytää lämmitetty majoitus. Se ei ole ilmaista.

Saksan järjestämään maahanmuuttokokoukseen osallistuivat Balkanin maat, ja muut niin sanotun ”Balkanin reitin” maat. Mukana olivat esimerkiksi FYROM ja Serbia, joista kumpikaan ei ole edes EU-jäsenmaa.

Tämä herättää ihmetystä. EU:n suurin jäsenmaa lähtee omin voimin järjestämään kokousta maahanmuutosta, ja jättää esimerkiksi Ruotsin pois. Ruotsi on vastaanottanut EU-jäsenmaista eniten turvapaikanhakijoita suhteutettuna maan väkilukuun. Voisi olettaa, että Ruotsi olisi ollut korvaamattoman tärkeä asiantuntija maahanmuuttokysymyksissä, sillä Ruotsi on toiminut verrattain suopeasti maahanmuuttajiin vuosia sitten Jugoslavian hajottua.

Ruotsin arvokasta kokemusta ei kuitenkaan arvostettu. Toisaalta tarvitsee muistaa, ettei Suomeakaan tähän kokoukseen kutsuttu. Jos Suomi olisi osana euroalueen liittovaltiota, niin olisko meillä sittenkään osallistujaa tällaiseen kokoukseen? Onko Suomi niissä paljon kehutuissa päättävissä pöydissä?

Yksi asia laittaa minut pohtimaan: seuratessani kasapäin erilaisia kotimaisia uutissivustoja Yleisradiosta ”Maikkariin”, niin silmiini pistää suosituimpien uutisten kirjo. Paikoittain maahanmuutokriisi täyttää viisi luetuinta artikkelia. Kommentointia on rajoitettu, ja aivan erityisesti rajoitukset koskevat  maahanmuuttoon liittyviä artikkeleita.

Aihe siis kiinnostaa, mutta siitä ei saisi vapaasti keskustella. Syy on, että parilla henkilöllä ”leikkaa kiinni”, eivätkä he voi keskustella asiallisesti. Entä jos ”kiinnileikkaajien” määrä onkin raportoitua kattavampi? Monista eri lukijakyselyistä voisi päätellä, että vastustus tai kritiikki avoimelle maahanmuutolle on ilmoitettua laajempaa.

Pari vuotta sitten haikailtiin Turkin EU-jäsenyyttä. Kun maassa suljettiin yhteisöpalvelu Twitter ja mediapalveluun tähdännyt Youtube, alkoi EU:kin karttaa Turkkia. Fiksusti hoidettu ilmaisunvapaus tuntuisi olevan EU:n yksi perusarvoista.

Yhteenveto: Suomella ei ollut edustusta maahanmuuttoa käsittelevässä eurooppalaisessa kokouksessa. Siksi mietityttää se, että onko Suomi kaiken ytimessä vai ajopuuna vastaanottamassa muiden tekemät päätökset? Voimmeko vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme, jos Euroopan valtiot päättävät muodostaa liittovaltion?

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoitus

Proudly powered by Opracom