Maailmankuva

Verkkolehti

03.09.2017 09:34 ( 9 kuukautta sitten )
#euroopan unioni

Vuosikymmenet on kauhisteltu toisen maailmansodan ja kommunistisen diktatuurin kirjarovioita. Nyt roihuavat digiroviot, eikä kukaan huomaa tai ole huomaavinaan analogiaa. Elokuvia jälkisensuroidaan, kun niistä ollaan löytävinään kauhistuttavia, Ideologiaan loukkaavia kohtia. Jopa Pekkä Puupää Suomessa ja Peppi Pitkätossu Ruotsissa joutuivat hyllylle. Sensuuri kukkii.

Ystäviä, naapureita ja sukulaisia voidaan käräyttää anonyymisti joutumatta vääristä ilmiannoista vastuuseen. Malli on vanhoista diktatuureista tuttu ja tehokas. Kuka tahansa ”vääriä” lausuva voi yllättäen huomata työtilausten vähentyneen tai avustusten ja apurahojen loppuneen ilman mitään näkyvää syytä tai muutosta aikaisempaan toimintaan. Mielipiteen saa vapaasti tuoda julki, mutta sen pitää olla oikea mielipide.

Niinikään ovat tietyt sloganit, joita toistellaan tietyissä yhteyksissä eri diktatuureissa. Riittävillä toistomäärillä on omat tavoitteensa.

Kommunistisissa diktatuureissa erimielisiä kutsuttiin kansanvihollisiksi. Nykyään saa vastaavalla tavalla rasistin, natsin tai fasistin leiman, mikäli uskaltaa kritisoida Ideologiaa.

Täällä Suomessa tai Euroopassa ketään ei taluteta kuopan reunalle tai tuomita vuosikymmeniksi työleirille mitättömästä teosta läheisen käräyttämänä, mutta siihen suuntaan ollaan hyvää vauhtia kulkemassa.

IDEOLOGIAN DIKTATUURI

Olen pitkään miettinyt, millä sanalla kuvaisin nykyistä maailmanmenoa, mikä muistuttaa erehdyttävästi henkilö- tai puoluediktatuuria, mutta ei ole kumpaakaan. Diktatuurin olemus sillä kuitenkin on....
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by Opracom