Maailmankuva

Maailmankuva
29.07.2013 02:11 ( 5 vuotta sitten )

Kahvi on todellinen terveysjuoma – kohtuudella käytettynä

Terveys

Kahvi on kofeiinin ansiosta todellinen terveysjuoma, nimittäin kahvin juominen voi alentaa itsemurhariskiä 50 prosentilla. Luku kuulostaa hurjalta, mutta Harvardin yliopiston tutkimus on kattava: siihen osallistui yhteensä yli 200 000 ihmistä, joita tutkittiin tietyin aikavälein vähintään 16 vuoden ajan.

Itsemurhariski aleni saman verran miehillä ja naisilla. He joivat kahdesta neljään kuppia kahvia päivässä. Tutkija Michel Lucas sanoo, että kahvin sisältämä kofeiini on aine, joka on jo aiempina vuosina liitetty naisten joukossa vähentyneeseen riskiin sairastua masennukseen.

Vaikka esimerkiksi myös limonadissa ja teessä on kofeiinia, määrä on vähäinen verrattuna kahviin. Yhdessä kupissa kahvia voi Lucasin mukaan olla 140 milligrammaa kofeiinia, kun teessä sitä on suunnilleen 47 milligrammaa.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tuloksista käy ilmi, että kahden tai kolmen kahvikupillisen tai 400 milligramman kofeiinin saaminen päivässä on hyötyjen kannalta suurin määrä, sillä enemmän kulutettaessa hyödyt eivät juurikaan kasva. Kuten monessa muussakin, myös kahvinjuonnissa kannattaa siis pysyä kohtuudessa. Liiallisella kofeiinin saannilla on myös haittavaikutuksia.

Tutkimus vahvistaa tieteellistä todistusaineistoa kahvin terveysvaikutuksista. Kofeiini stimuloi keskushermostoa, mikä ilmenee piristävänä vaikutuksena. Vaikutus on aikuisilla nähtävissä 1 – 2 kahvikupillisen jälkeen. Väsyneillä ihmisillä kofeiinin on todettu lisäävän tarkkaavaisuutta ja vähentävän ajovirheitä.

Yksistään viime vuonna julkaistuissa tutkimustuloksissa kahvin juominen liitettiin Alzheimerin taudin myöhempään puhkeamiseen, sydämen vajaatoiminnan alentuneeseen riskiin ja pienentyneeseen riskiin sairastua tyvisolusyöpään, joka on yleisin ihosyövän muoto. Kofeiinin on kokeissa huomattu jopa korjaavan Alzheimerin taudin aiheuttamia aivomuutoksia.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoitus

Proudly powered by Opracom