Maailmankuva

Verkkolehti

18.07.2017 07:51 ( 10 kuukautta sitten )
#korruptio #vapaamuurarit

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy maksoi vuonna 2016 yli 150 miljoonan euron liikevoitoista veroja vain 0,28 prosenttia. Yhtiön oman näkemyksen mukaan liiketoiminta on hyvin kannattavaa, mutta isot rahoituskulut painavat tuloksen kerta toisensa jälkeen tappiolle.

Temppuilussa tosin ei ole mitään uutta. Caruna ei ole koskaan maksanut kovin innokkaasti veroja huomattavan suurista tuotoistaan. Esimerkiksi vuonna 2015 yhtiö maksoi Ylen mukaan 50,5 miljoonan euron liikevoitosta yhteisöveroa vain 1,6 prosenttia eli hieman yli 800 000 euroa. Tilinpäätössiirtojen sekä raskaiden rahoituskulujen jälkeen Carunan tilikauden tulos oli 7,6 miljoonaa euroa tappiollinen.

Virallisesti Caruna Networksin tilinpäätös on ollut yleensä edellisen vuoden tavoin raskaasti tappiollinen, koska yhtiö harjoittaa niin kutsuttua aggressiivista verosuunnittelua. Suomessa toimivan Carunan varat kulkevat Alankomaiden kautta, jossa niitä kierrätetään konsernin sisäisten lainojen avulla.

Yhtiön omistajat myönsivät vuonna 2013 Caruna Suomi -yhtiölle (ent. Suomi Power Networks Oy) noin miljardin euron lainan, jonka korot vähennetään sen verotettavista tuloista. Eli käytännössä Carunan omistajat lainasivat itselleen rahaa ja maksavat sitä nyt takaisin välttääkseen suomalaisen verokarhun. Lainan koroksi sovittiin 8,5 prosenttia.

Konsernin sisäisten lainojen avulla yhtiö pystyy siirtämään varojaan lain turvin korkeamman verotuksen Suomesta veroparatiisina pidettyyn Alankomaihin. Alankomaista omistukset jatkavat matkaansa Luxemburgiin ja sieltä aina Caymansaarille asti.

Tämän vuoksi viivan alle ei jää juuri mitään, vaikka yhtiö vuoleekin kultaa vuodesta toiseen.

Tämä kaikki sinun tulisi tietää Carunasta

Suomalaisten vyönsolkia alituiseen kiristävä Caruna Networks -konserni on noussut jälleen viime vikkoina otsikoihin, kun toimittajat kiinnostuivat sähkönsiirtoyhtiön edellisen vuoden liikevoitoista.Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy maksoi vuonna
0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by Opracom