web site hit counter SELOKA ANAK RANTAU - Ebooks PDF Online
Hot Best Seller

SELOKA ANAK RANTAU

Availability: Ready to download

جيسلينا دان عمل سيڤسڠ بي.إيف.إيف يڠ منتڤ د جرمان. ماسيڠ-ماسيڠ ممڤوڽاءي السن مڠاڤ لبيه سليسا تروس د ايروڤه دان بوكن د تانه اير. حال كرجاي، چينتا دان كلوارڬ دكوڠسي برسام — تتاڤي كادڠ-كادڠ بي.إيف.إيف ڤون براهسيا .اڤابيلا ساتو ڤرساتو حيله دددهكن، اد يڠ اكن ترچيدوق *** Jeslina dan Amal sepasang BFF yang menetap di Jerman. Masing-masing mempunyai alasan mengapa lebih selesa terus جيسلينا دان عمل سيڤسڠ بي.إيف.إيف يڠ منتڤ د جرمان. ماسيڠ-ماسيڠ ممڤوڽاءي السن مڠاڤ لبيه سليسا تروس د ايروڤه دان بوكن د تانه اير. حال كرجاي، چينتا دان كلوارڬ دكوڠسي برسام — تتاڤي كادڠ-كادڠ بي.إيف.إيف ڤون براهسيا .اڤابيلا ساتو ڤرساتو حيله دددهكن، اد يڠ اكن ترچيدوق *** Jeslina dan Amal sepasang BFF yang menetap di Jerman. Masing-masing mempunyai alasan mengapa lebih selesa terus di Eropah dan bukan di tanah air. Hal kerjaya, cinta dan keluarga dikongsi bersama — tetapi kadang- kadang BFF pun berahsia. Apabila satu persatu helah didedahkan, ada yang akan tercyduk!


Compare

جيسلينا دان عمل سيڤسڠ بي.إيف.إيف يڠ منتڤ د جرمان. ماسيڠ-ماسيڠ ممڤوڽاءي السن مڠاڤ لبيه سليسا تروس د ايروڤه دان بوكن د تانه اير. حال كرجاي، چينتا دان كلوارڬ دكوڠسي برسام — تتاڤي كادڠ-كادڠ بي.إيف.إيف ڤون براهسيا .اڤابيلا ساتو ڤرساتو حيله دددهكن، اد يڠ اكن ترچيدوق *** Jeslina dan Amal sepasang BFF yang menetap di Jerman. Masing-masing mempunyai alasan mengapa lebih selesa terus جيسلينا دان عمل سيڤسڠ بي.إيف.إيف يڠ منتڤ د جرمان. ماسيڠ-ماسيڠ ممڤوڽاءي السن مڠاڤ لبيه سليسا تروس د ايروڤه دان بوكن د تانه اير. حال كرجاي، چينتا دان كلوارڬ دكوڠسي برسام — تتاڤي كادڠ-كادڠ بي.إيف.إيف ڤون براهسيا .اڤابيلا ساتو ڤرساتو حيله دددهكن، اد يڠ اكن ترچيدوق *** Jeslina dan Amal sepasang BFF yang menetap di Jerman. Masing-masing mempunyai alasan mengapa lebih selesa terus di Eropah dan bukan di tanah air. Hal kerjaya, cinta dan keluarga dikongsi bersama — tetapi kadang- kadang BFF pun berahsia. Apabila satu persatu helah didedahkan, ada yang akan tercyduk!

36 review for SELOKA ANAK RANTAU

  1. 5 out of 5

    Amiza Aqiela

    My first fixi dwi book! It’s an interesting short story. I just finished reading this book in one sitting! And I’m proud sebab berjaya habiskan buku ni totally by reading the jawi page insted of rumi, tapi awal2 tu gagap juga la nak baca jawi 😅 Tbh, rasa tak puas sebenarnya baca cerita dalam jawi, planning to reread this book tapi nak baca tulisan rumi pula. Dari segi ejaan jawi untuk malay words tu mudah & senang faham, kalau ada typo atau salah ejaan jawi tu tak perasan pula sebab saya pon tak My first fixi dwi book! It’s an interesting short story. I just finished reading this book in one sitting! And I’m proud sebab berjaya habiskan buku ni totally by reading the jawi page insted of rumi, tapi awal2 tu gagap juga la nak baca jawi 😅 Tbh, rasa tak puas sebenarnya baca cerita dalam jawi, planning to reread this book tapi nak baca tulisan rumi pula. Dari segi ejaan jawi untuk malay words tu mudah & senang faham, kalau ada typo atau salah ejaan jawi tu tak perasan pula sebab saya pon tak expert jawi lol. Cuma bila english words translate jawi, susah sikit nak faham & kadang saya perasan ada bertukar2 ejaan jawinya. Contoh perkataan ‘so’, mula2 dieja ‘سو’ & tiba kat page lain ‘so’ dieja ‘ص'. Anyway, 4⭐️ for this book! 😊

  2. 5 out of 5

    Mobyskine

    Tema utamanya bagus-- persahabatan, keluarga dan kerjaya. Tentang dua sahabat yang menetap di Jerman dengan masalah masing-masing, ia tentang rahsia masa lalu yang mahu dilupa, tentang realiti yang diharap dapat mengubah hidup namun masih juga samar. Penceritaannya ringan dan santai walaupun konfliknya agak serius. Aku suka cara penulis kembangkan dua watak utama, alur ceritanya juga bagi tarikan supaya aku terus baca dan mahu ambil tahu. Subplot kisah cinta dan perhubungan berselang dengan masa Tema utamanya bagus-- persahabatan, keluarga dan kerjaya. Tentang dua sahabat yang menetap di Jerman dengan masalah masing-masing, ia tentang rahsia masa lalu yang mahu dilupa, tentang realiti yang diharap dapat mengubah hidup namun masih juga samar. Penceritaannya ringan dan santai walaupun konfliknya agak serius. Aku suka cara penulis kembangkan dua watak utama, alur ceritanya juga bagi tarikan supaya aku terus baca dan mahu ambil tahu. Subplot kisah cinta dan perhubungan berselang dengan masalah perasaan dan harian yang relatable (terutama tentang hal kerjaya yang aku rasa sebahagian daripada kita punya masalah yang sama). Aku suka ending-nya. Selesai baca in one sitting saja, rating sebenar 3.5 bintang.

  3. 4 out of 5

    athirah amri

    Sebaik saja, aku ternampak cover Seloka Anak Rantau, seorang perempuan yang sedang santai menghirup kopi, ditambah pula dengan gabungan warna kuning dan hijau yang bold, Seloka Anak Rantau yang ditulis Jawi itu betul-betul menarik perhatian aku untuk mendapatkannya. Cerita tentang dua orang rakan baik yang menetap di Jerman ini tidak panjang sebenarnya tetapi strugglenya bila aku nak juga menamatkan cerita dengan membaca Jawi. Memang dari awal, niat aku untuk mengetahui cerita penuh dengan memba Sebaik saja, aku ternampak cover Seloka Anak Rantau, seorang perempuan yang sedang santai menghirup kopi, ditambah pula dengan gabungan warna kuning dan hijau yang bold, Seloka Anak Rantau yang ditulis Jawi itu betul-betul menarik perhatian aku untuk mendapatkannya. Cerita tentang dua orang rakan baik yang menetap di Jerman ini tidak panjang sebenarnya tetapi strugglenya bila aku nak juga menamatkan cerita dengan membaca Jawi. Memang dari awal, niat aku untuk mengetahui cerita penuh dengan membaca Jawi dan finally aku berjaya. Strugglenya - bila setiap kali ubah halaman, mata akan terbaca tulisan rumi dulu, cepat-cepat aku ubah ke halaman yang bertulisan Jawi haha. Seronok tau baca cerita yang bertulisan Jawi ni. Pada aku, fixi dwi ini melatih aku untuk membaca dan menghayati tulisan Jawi. Ia merupakan satu usaha yang baik untuk memartabatkan tulisan jawi. Ada satu perkataan yang aku detect jawinya ada imbuhan tapi ruminya tak ada tapi tak apa, masih boleh di fahami. Ada juga bahagian-bahagian yang terpaksa aku refer pada tulisan rumi contoh dialog yang berbahasa Inggeris dan German, shortform dan nama-nama tempat di sekitar German. Kisah yang berlatarbelakangkan Jerman ini menarik untuk dibaca, dengan mengetengahkan Jeslina dan Amal yang tetap struggle untuk meneruskan kehidupan di Jerman walaupun dijerut kisah silam yang tak pernah pudar dari ingatan. Keseluruhannya, aku suka dengan Seloka Anak Rantau kerana temanya berkaitan keluarga,persahabatan dan peluang kedua, cuma itu lah pendek sangat, aku tak puas. haha 3 bintang sebab cerita dia pendek. Yang lain best!

  4. 5 out of 5

    Shuhada Ramli

    Setelah beberapa tahun mengikuti karya-karya SJ, saya merasakan bahawa karya beliau pada kali ini matang dan berani. Jalan cerita yang ringkas dan tersusun rapi yang diterajui oleh dua watak utama iaitu Jeslina dan Amal. Watak-watak sokongan yang lain berjaya menghasilkan penceritaannya menjadi lebih bersahaja dan realistik. Saya sukakan penceritaan yang berselang-seli tentang kisah kehidupan Jeslina dan Amal di bumi Eropah disamping tekanan dan sejarah latar belakang hidup mereka. Sebuah bacaan Setelah beberapa tahun mengikuti karya-karya SJ, saya merasakan bahawa karya beliau pada kali ini matang dan berani. Jalan cerita yang ringkas dan tersusun rapi yang diterajui oleh dua watak utama iaitu Jeslina dan Amal. Watak-watak sokongan yang lain berjaya menghasilkan penceritaannya menjadi lebih bersahaja dan realistik. Saya sukakan penceritaan yang berselang-seli tentang kisah kehidupan Jeslina dan Amal di bumi Eropah disamping tekanan dan sejarah latar belakang hidup mereka. Sebuah bacaan ringan yang santai dan menarik. Awas! Ada kejutan dari setiap rahsia yang dimiliki oleh mereka berdua. Rekaan seni pada kulit buku ini sangat unik dan menarik sehingga ia membuatkan hati saya tertarik untuk memilikinya. Di antara keunikan lain yang terdapat pada buku ini ialah, ia dicetak dalam dua aksara iaitu Jawi dan Rumi. Tahniah di atas usaha baik Buku Fixi kerana memperkenalkan FixiDwi, yang membawa karya urban kontemporari dalam dua aksara iaitu Jawi dan Rumi. Saya sangat sukakan buku ini. Penilaian saya untuk buku ini ialah 5/5.

  5. 4 out of 5

    Azril Noor

    Ringkas dan berisi. Kisah Amal dan Jeslina, BFF yang menetap di Jerman. Masing-masing punya rahsia tersendiri. Tak sangka aku ambil masa sejam sahaja untuk habiskan buku ni.

  6. 4 out of 5

    Izis

    First of all, aku nak ucapkan tahniah kepada FIXI dan penulis kerana berjaya menerbitkan buku dwi-bahasa (Bahasa Melayu dan Tulisan Jawi). Ingtkan otak dah berkarat baca Jawi tapi nasib baik boleh membaca dengan lancar lagi... ^_^ Jalan cerita yang simple, santai dan menarik...Penulis bertukar2 cerita imbauan dengan cerita sekarang. Bagi aku jalan cerita ni penuh pengajaran. ye lah, walaupon kita bersahabat baik, ada kadang2 rahsia yg kita belum selesa untuk dikongsi. Jeslina cuba menyembunyikan First of all, aku nak ucapkan tahniah kepada FIXI dan penulis kerana berjaya menerbitkan buku dwi-bahasa (Bahasa Melayu dan Tulisan Jawi). Ingtkan otak dah berkarat baca Jawi tapi nasib baik boleh membaca dengan lancar lagi... ^_^ Jalan cerita yang simple, santai dan menarik...Penulis bertukar2 cerita imbauan dengan cerita sekarang. Bagi aku jalan cerita ni penuh pengajaran. ye lah, walaupon kita bersahabat baik, ada kadang2 rahsia yg kita belum selesa untuk dikongsi. Jeslina cuba menyembunyikan rasa malu di hadapan Amal dengan membongkar rahsia Amal. Itulah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa. Diakhir cerita, masing2 merindukan teman baik mereka tetapi disebabkan ego dan malu, tiada siapa yg mahu mengalah. Berharap Jeslina dan Amal akan terus jadi rakan baik di bumi asing tu. Cubaan bahasa Jawi yang bagus. Ada sesetengah perkataan yg susah nk dibaca sbb ditukar dari English atau German. Ada perkataan yg ditukar di tengah2 contohnya So.. memula Sin-Wau tiba2 jadi Sod aje. Ada yang mcm pelik2 bahasa Jawi contoh lelah dieja Lam-Alif-Lam-Lam-Ha ada tanda sabdu. Berharap penulis tulisan Jawi lebih peka. Ada beberapa yg aku agak keliru ejaan nya tapi seperti Bahasa Melayu, tulisan Jawi juga da perubahan bahasa dan ejaan jadi mungkin aku yg salah.

  7. 5 out of 5

    Rona Irama

    Cerita pendek mengenai kehidupan dua sahabat—Jeslina dan Amal—yang berkelana ke Jerman mencari haluan hidup. Masing-masing ada rahsia sendiri walau rapat macam mana pun hubungan persahabatan tu. Mesti ada satu side yang kita taknak orang tahu. Begitulah realiti hidup kebanyakan dari kita. A good read. Boleh habiskan in one seating je. Less than an hour. 3/5 from me.

  8. 5 out of 5

    Normy

    kalau baca versi jawi, rasanya susah nak habiskan buku ini dalam satu hari. heee oleh itu, saya memilih membaca di dalam versi rumi sebab tak sabar nak habiskan jalan cerita ini. akan ada sambungan lagi kah watak jes & amal selepas ini?

  9. 4 out of 5

    Balqis Mysara

    Jalan cerita yang menarik malahan topik yang jarang diperkatakan dalam masyarakat yang berfikiran tempatan. Kisah tentang kesusahan dan cabaran warga malaysia dinegara orang dan sifat mereka yang lebih mengemari jerman dari Malaysia sangat normal dan selalu diseterotaipkan apabila sesorang itu menetap diluar negara.

  10. 5 out of 5

    aisyah faizal

    another good book to read,, i really recommend this book to read during your busy days as it will not take a long time to finish a whole book,, i just took about 20 to 25 minutes to finish this in one go 👍🏻👍🏻

  11. 4 out of 5

    Maisarah Mohd

    Alaaaa tak puas la baca novel ni. Tapi yelah nak panjang-panjang jenuh pula nak tulis dalam jawi, kan? Overall, aku suka jalan ceritanya. Cuma plot twist dia amboi! Hahahaha

  12. 4 out of 5

    Kamalia Jalil

    Cerita pendek. Dlm 2 jam habis baca. Menarik jugak baca dlm jawi.. Yang part tak boleh baca, bila refer tulisan rumi rupanya bahasa jerman.patut le gagap2 bacanya 😄😄😂

  13. 5 out of 5

    Amira

  14. 5 out of 5

    ERUMA

  15. 5 out of 5

    Dillah Haini

  16. 4 out of 5

    N

  17. 5 out of 5

    Shaz Johar

  18. 4 out of 5

    Nurul Adibah

  19. 5 out of 5

    Wanniey Razzak

  20. 5 out of 5

    Wvni

  21. 5 out of 5

    fizzrosie_

  22. 4 out of 5

    Shahida Azmi

  23. 4 out of 5

    Mealona

  24. 4 out of 5

    Farid Fadhly

  25. 4 out of 5

    syhdahhh

  26. 4 out of 5

    T.Akip

  27. 4 out of 5

    Amir

  28. 5 out of 5

    Fara

  29. 5 out of 5

    Aqmar Rahmat

  30. 4 out of 5

    Adrianz

  31. 5 out of 5

    Azeera

  32. 5 out of 5

    Zulkifli Jusoh

  33. 5 out of 5

    Shah SatkiRæzal

  34. 4 out of 5

    Amir Aizudin

  35. 5 out of 5

    Dayana Qistina

  36. 4 out of 5

    Amirah K

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...
We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.