web site hit counter Digte 2014 - Ebooks PDF Online
Hot Best Seller

Digte 2014

Availability: Ready to download

“Digte 2014″ handler om, hvordan en 30-årskrise – i bogstaveligste og poetiske forstand – kan blive skyld i verdens undergang, samt hvordan det er at være i live i et årtusinde, der er på kanten af ødelæggelse. Der bliver fyret op for en god civilisationskritik; og dette med en gennemgribende humor, der virkelig lægger op til tankevirksomhed. Samlingen er blevet rost til s “Digte 2014″ handler om, hvordan en 30-årskrise – i bogstaveligste og poetiske forstand – kan blive skyld i verdens undergang, samt hvordan det er at være i live i et årtusinde, der er på kanten af ødelæggelse. Der bliver fyret op for en god civilisationskritik; og dette med en gennemgribende humor, der virkelig lægger op til tankevirksomhed. Samlingen er blevet rost til skyerne af anmelderne, og er bl.a. blevet kaldt et hovedværk i de sidste ti års danske lyrik.


Compare

“Digte 2014″ handler om, hvordan en 30-årskrise – i bogstaveligste og poetiske forstand – kan blive skyld i verdens undergang, samt hvordan det er at være i live i et årtusinde, der er på kanten af ødelæggelse. Der bliver fyret op for en god civilisationskritik; og dette med en gennemgribende humor, der virkelig lægger op til tankevirksomhed. Samlingen er blevet rost til s “Digte 2014″ handler om, hvordan en 30-årskrise – i bogstaveligste og poetiske forstand – kan blive skyld i verdens undergang, samt hvordan det er at være i live i et årtusinde, der er på kanten af ødelæggelse. Der bliver fyret op for en god civilisationskritik; og dette med en gennemgribende humor, der virkelig lægger op til tankevirksomhed. Samlingen er blevet rost til skyerne af anmelderne, og er bl.a. blevet kaldt et hovedværk i de sidste ti års danske lyrik.

30 review for Digte 2014

 1. 4 out of 5

  Lars Poulsen

  Indrømmet – jeg har et underligt forhold til digte. Jeg har ikke tidligere beskæftiget mig med dem og forstår dem ikke, men er alligevel på det seneste begyndt at læse flere og flere af slagsen – og jeg er hooked! Theis Ørntofts “Digte 2014″ måtte jeg bare læse. Digtsamlingen blev alle steder rost til skyerne, så den blev nødt til at finde hjem på min bogreol. Nu har jeg så læst den, og er fuldstændig blæst bagover i benovelse. Jeg fatter ikke en meter af det jeg læser, men hvor er det dog blænde Indrømmet – jeg har et underligt forhold til digte. Jeg har ikke tidligere beskæftiget mig med dem og forstår dem ikke, men er alligevel på det seneste begyndt at læse flere og flere af slagsen – og jeg er hooked! Theis Ørntofts “Digte 2014″ måtte jeg bare læse. Digtsamlingen blev alle steder rost til skyerne, så den blev nødt til at finde hjem på min bogreol. Nu har jeg så læst den, og er fuldstændig blæst bagover i benovelse. Jeg fatter ikke en meter af det jeg læser, men hvor er det dog blændende smukt alligevel. Digtsamlingen, der er opdelt i fire afsnit; “Sort frekvens”, “Bølge”, “Elephantor” og “Arktisk kommando”, indeholder en lang række digte af forskellig længde. Hvert digt indeholder ét eller flere billeder, eller metaforer, eller hvad man nu vil kalde det. Med enkelte undtagelser, forstår jeg ikke billederne, og de fik mig jævnligt til at tænke på Salvador Dali’s surrealistiske malerier – dem forstår jeg heller ikke, men synes alligevel de er smukke. “Digte 2014″ starter stille og roligt op, og bliver mere og mere massivt og kompakt, indtil det kulminerer i “Arktisk kommando”, for så igen at fade stille og roligt ud igen. Det er ord og sætninger der er skruet så smukt sammen, at man ikke kan undgå at blive berørt, også selv om meningen fortaber sig i tågerne. At forstå digtene, ville måske nok tilføje et ekstra lag til oplevelsen, men for mig blev læsningen af “Digte 2014″ til en oplevelse som man ellers kun oplever i selskab med et kæmpestort symfoniorkester i en koncertsal. “Digte 2014″ kan noget, som stor kunst kan – nemlig, at skabe oplevelser på flere planer.

 2. 5 out of 5

  Helena Blak

  De 4 stjerner kommer ikke af, at disse digte gennemsnitligt ligger til 4 stjerner, men snarere af, at de digte, der ligger til 5 VIRKELIGT ligger til 5, mens der ikke var nogle af digtene, der var så dårlige, at jeg ikke kunne klare det. For dybest set er samlingen alt for gentagende og udpenslende, og ville have stået langt stærkere og skarpere, var 2/3 af digtene skåret fra. Men nu er den så kort, som den overhovedet kunne være, hvis den skulle udgives selvstændigt, og det skulle den helt sikk De 4 stjerner kommer ikke af, at disse digte gennemsnitligt ligger til 4 stjerner, men snarere af, at de digte, der ligger til 5 VIRKELIGT ligger til 5, mens der ikke var nogle af digtene, der var så dårlige, at jeg ikke kunne klare det. For dybest set er samlingen alt for gentagende og udpenslende, og ville have stået langt stærkere og skarpere, var 2/3 af digtene skåret fra. Men nu er den så kort, som den overhovedet kunne være, hvis den skulle udgives selvstændigt, og det skulle den helt sikkert. For konceptet er virkeligt godt og ambitiøst, og jeg erkender fuldt ud, at det er utroligt svært at skrive en helt samling post-senmoderne, centrallyrisk, post-apokalyptisk, minuskel-knækprosa om miljø og samfundskritik og identitetskrise uden at blive en smule gentagende. Så 4 stjerner blev det. Jeg vil særligt anbefale "Det er forvirrede tider, jeg skal fortælle om", og i det hele taget, synes jeg at delen, der kaldes "sort frekvens" er bedst.

 3. 5 out of 5

  Clara Olausson

  extra credits för att det lyssnades på black metal i en mening (jag har en konpsirationsteori om genier och black metal HMU if you want hear more about it) extra credits för meningen "en stor jävla skullfuckdikt" rekommenderar varmt t poetrylovers. extra credits för att det lyssnades på black metal i en mening (jag har en konpsirationsteori om genier och black metal HMU if you want hear more about it) extra credits för meningen "en stor jävla skullfuckdikt" rekommenderar varmt t poetrylovers.

 4. 4 out of 5

  Anna

  Der var nogle digte jeg virkelig godt kunne lide, men som helhed var den ikke "over gennemsnittet". Den var rigtig god, men der var få digte der rigtig slog igennem. Der var nogle digte jeg virkelig godt kunne lide, men som helhed var den ikke "over gennemsnittet". Den var rigtig god, men der var få digte der rigtig slog igennem.

 5. 4 out of 5

  Olgaliva

  rigtig god, synes i sær godt om BØLGE

 6. 4 out of 5

  Anna Wilcks

  Helt helt helt helt helt anderledes end 'Yeahsuiten', men ikke på en dårlig måde. Er lidt usikker på bedømmelsen, da jeg ikke følte mig mega hooked, men til gengæld var der nogle helt fantastiske formuleringer og scenarier, som vejede op for det knap så gode. Helt helt helt helt helt anderledes end 'Yeahsuiten', men ikke på en dårlig måde. Er lidt usikker på bedømmelsen, da jeg ikke følte mig mega hooked, men til gengæld var der nogle helt fantastiske formuleringer og scenarier, som vejede op for det knap så gode.

 7. 4 out of 5

  Mikkel Skov

  Sikke en fed samling af lyriske perler, der alle med en blanding af frustration og ironi betragter verden med et eskatologisk blik. Digtene har en skarp, kritisk tone, der forekommer poetisk og særdeles interlektuel, denne interlektuelalitet, kan blandt andet ses ved at kigge på de mange referencer til videnskab, historie og samfundsmæssige problematikker. Læs! Læs! Læs!

 8. 4 out of 5

  Sofie Louise Rønholt Carlø

  Virkelig fine.

 9. 4 out of 5

  niels munk

  jeg synes virkelig denne bog slugte mig og spyttede mig ud igen. det var ret vildt, og jeg var ret optaget af de sproglige finesser blandet sammen med hverdagens klichéer. så flotte billeder kom frem i mit hovede, stærke billeder, billeder der virkelig beskriver en generation synes jeg. men den skal nok læses igen, bare for at den kan dyrkes, og så man kan holde sig mere samlet omkring dens sprogbrug og nuancer.

 10. 5 out of 5

  Lena

  "mina barn ska då inte växa upp, säger jag de ska växa bort, långt bort, vågrätt in genom översvämmade koordinatsystem och ut över subjektivitetens gränser" "mina barn ska då inte växa upp, säger jag de ska växa bort, långt bort, vågrätt in genom översvämmade koordinatsystem och ut över subjektivitetens gränser"

 11. 4 out of 5

  Clara Eddy

  Det hele var smukt, men så var der langt imellem det ekstra smukke

 12. 4 out of 5

  Laura Mikkelsen

  En bog med skarp samfundskritik, fokus på klimadebatten og ind imellem var der nogle rigtig fine vendinger. Den rørte mig dog ikke – måske manglede noget følelsesmæssig dybde. At den kun tog 20-30 minutter er jo ikke unormalt for en bog af få ord, men det er alligevel en indikator for mit vedkommende. Var jeg blevet rørt af den, fanget af den, eller havde den sat tanker i gang, havde det også taget mere tid, og den havde gjort et større indtryk. Men Theis Ørntoft har vundet flere priser, så læs en En bog med skarp samfundskritik, fokus på klimadebatten og ind imellem var der nogle rigtig fine vendinger. Den rørte mig dog ikke – måske manglede noget følelsesmæssig dybde. At den kun tog 20-30 minutter er jo ikke unormalt for en bog af få ord, men det er alligevel en indikator for mit vedkommende. Var jeg blevet rørt af den, fanget af den, eller havde den sat tanker i gang, havde det også taget mere tid, og den havde gjort et større indtryk. Men Theis Ørntoft har vundet flere priser, så læs endelig hans værker.

 13. 5 out of 5

  Mina Widding

  Läst igenom en gång. Det rinner genom tankarna, det gillar jag. Det är galenskaper fyllt av symboler, det gillar jag. Det känns som ett gytter av samhällsanalys, självbiografi, fantasi, dystopi, det gillar jag. På något plan känns det kanske lite för enkelt, lite för rinnande, lite för galet, som att det inte är alltför genomtänkt. Flödesskrift. Jag kan uppskatta det, men hänger inte med hela vägen.

 14. 5 out of 5

  Josefine

  Snobbet Lars Von Trier pis prakket mig på af min åndsvage åh-så-kunsteriske dansklærer. Absolut ingen litteratur her, bare en gut der tror han er farlig fin fordi han skriver digte og tør inkludere sætninger som "knep et foster". Spar mig jeres gamle mapper og tynde halstørklæder og cappuccinoer, jeg brækker mig. Snobbet Lars Von Trier pis prakket mig på af min åndsvage åh-så-kunsteriske dansklærer. Absolut ingen litteratur her, bare en gut der tror han er farlig fin fordi han skriver digte og tør inkludere sætninger som "knep et foster". Spar mig jeres gamle mapper og tynde halstørklæder og cappuccinoer, jeg brækker mig.

 15. 5 out of 5

  Maria

  Under gjennomsnittet spennende poesi. Også den mest forvirrende The Ring-oppfølgeren jeg har lest.

 16. 4 out of 5

  Simon Rebsdorf

  Resonance between reader and poetry, between human and Nature. This is dark and beautiful and horrific.

 17. 5 out of 5

  Bell Bruun

  Sikke nogle billeder, der bliver malet for ens indre syn!

 18. 5 out of 5

  Hans Peter Madsen

  Digte 2014 består af et indledningsdigt + 4 dele: Sort Frekvens, Bøgle, Elephantor og Arktisk Kommando. Min mening er følgende: Det bedste: At den politiske apati kommunikeres så godt i poetisk sprog (og at man nu 2 år efter i et ændret politisk klima bliver endnu mere apatisk af at læse sætninger som "hvem ved, om ikke Assads død bliver hvid og tyk som modermælk og oversvømmer hele verden") (det politisk-apatiske fungerer bedst i de to bedste dele Sort Frekvens og Arktisk Kommando). Skyldfølelsen Digte 2014 består af et indledningsdigt + 4 dele: Sort Frekvens, Bøgle, Elephantor og Arktisk Kommando. Min mening er følgende: Det bedste: At den politiske apati kommunikeres så godt i poetisk sprog (og at man nu 2 år efter i et ændret politisk klima bliver endnu mere apatisk af at læse sætninger som "hvem ved, om ikke Assads død bliver hvid og tyk som modermælk og oversvømmer hele verden") (det politisk-apatiske fungerer bedst i de to bedste dele Sort Frekvens og Arktisk Kommando). Skyldfølelsen over at have smadret verden og angsten for det kommende. Indkoorporeringen af magtens sprog i det politiske, den konstante tilbagevenden til breaking news. Ekstremt smukke / poetiske / præcise sætninger som "årstider og kroppe smedet sammen af fotonstrømmen". Det knapt-så-gode: Abstrakte forklaringer af følelser, der andre steder konkretiseres. "Jeg drømmer at jeg står i et kryds / mellem ligegyldighed og desperation" opsummerer hele digtsamlingen, og er derfor ikke en nødvendig sætning: Den følelse / tanke, sætningen udtrykker, vises konkret andre steder, så hvorfor have den med i en så abstrakt form som her? Delen Elephantor, hvor de enkelte linjer er for korte til at en tanke kan følges til ende og konkretiseres - i stedet leges der med sproget, hvilket ikke er nødvendigt for sig; resten af digtsamlingen viser jo, at Ørntoft er udmærket i stand til både at lege med sproget og give mening fra sig på én gang. Konklusion: Rigtigt god digtsamling. Enkelte sproglige unødvendigheder og en fjerdedel, der burde / kunne have været skåret væk (uden at det dog trækker meget ned i den samlede vurdering, når resten er så forbandet godt skrevet!)

 19. 5 out of 5

  K's Bognoter

  Theis Ørntoft (f.1984) er fucking træt af breaking news, der ikke breaker andet end fordummende, forskelsløse ligegyldigheder. Han er vred og desillusioneret på de menneskelige samfunds vegne. Men ikke nødvendigvis på planetens og naturens. “For mig er samfundene døde. / Jeg tror ikke længere / det er et spørgsmål om forfinelse / men om afvikling.” Læs anmeldelsen på K's bognoter: http://bognoter.dk/2015/02/13/theis-o... Theis Ørntoft (f.1984) er fucking træt af breaking news, der ikke breaker andet end fordummende, forskelsløse ligegyldigheder. Han er vred og desillusioneret på de menneskelige samfunds vegne. Men ikke nødvendigvis på planetens og naturens. “For mig er samfundene døde. / Jeg tror ikke længere / det er et spørgsmål om forfinelse / men om afvikling.” Læs anmeldelsen på K's bognoter: http://bognoter.dk/2015/02/13/theis-o...

 20. 5 out of 5

  Trine K

  Med al den gode omtale havde jeg vidst lidt for høje forventninger. Jeg er ikke en mester i at læse lyrik, men der var desværre for få digte der satte en følelse i gang i mig - hvilket, forkert tilgang eller ej, er noget jeg vurderer dem på.

 21. 5 out of 5

  Joanna

  Min sorte kælders luftveje til hyæner i nat hvor solene spinder over maltraktert planet over børneansikter som fnyser blod og snot ud gennem samfund ud gennem årtusinder hvor jeg går igennem grøn zone i brand på alle etager.

 22. 4 out of 5

  Gitte Winneche

  Lyttet på lydbog, derefter læst

 23. 5 out of 5

  Andreas Jacobsen

  Rating: 2.5

 24. 5 out of 5

  Adam Garff

  Mørkt, dystopisk, død - herligt!

 25. 5 out of 5

  Nanna Elisabeth

  Jeg var vild med måden der var leget med sproget på. Det grimme og det smukke blev forenet i én opgivende samling af ord, mange ord, og det gav på en eller anden måde bare mening.

 26. 5 out of 5

  Michella B.

  Jeg er helt og aldeles vild med denne lille digtsamling. Så god.

 27. 4 out of 5

  Martin Hedegaard

 28. 4 out of 5

  MOTZFELDT

 29. 5 out of 5

  Philip

 30. 4 out of 5

  Stine Mulbjerg

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...
We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.