web site hit counter Akhirnya Aku Kahwin - Ebooks PDF Online
Hot Best Seller

Akhirnya Aku Kahwin

Availability: Ready to download

Didi - gadis comel yang periang. Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan. Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidup Didi - gadis comel yang periang. Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan. Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Katakata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya Debab. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom. Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. Ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat Di Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya. Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?


Compare

Didi - gadis comel yang periang. Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan. Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidup Didi - gadis comel yang periang. Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan. Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Katakata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya Debab. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom. Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. Ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat Di Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya. Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?

30 review for Akhirnya Aku Kahwin

  1. 4 out of 5

    Que Razali

    [20-2020] #AkhirnyaAkuKahwin #HernaDiana Novel Akhirnya Aku Kahwin saya kira sebuah novel yang biasa saja jalan ceritanya. Cuma penulis menjadikan ia romantik komedi sedikit sebanyak menjadikan karya ini menarik untuk dibaca.

  2. 4 out of 5

    Sha Mslvoe

    It was a cute little story. I felt this book was lacking in its storyline. Don’t get me wrong. I did like the plot but it just felt as the characters were not in depth enough. Terlalu sedikit kisah Didi & Fizi. Ingatkan dia bercinta dengan abang angkat, Syafiq. Rupa²nya, Fizi yang jatuh cinta dengan Didi. I really enjoyed reading it, hilang semua semak di kepala. Bahasa yang santai… relax je baca. Didi seorang character yang sangat lucu dan suka buat loyar buruk. 3 stars bukan sebab It was a cute little story. I felt this book was lacking in its storyline. Don’t get me wrong. I did like the plot but it just felt as the characters were not in depth enough. Terlalu sedikit kisah Didi & Fizi. Ingatkan dia bercinta dengan abang angkat, Syafiq. Rupa²nya, Fizi yang jatuh cinta dengan Didi. I really enjoyed reading it, hilang semua semak di kepala. Bahasa yang santai… relax je baca. Didi seorang character yang sangat lucu dan suka buat loyar buruk. 3 stars bukan sebab tak best, tapi sebab kisah Didi & Fizi terlalu ringkas. It felt so rushed and just did not have what I needed. I need more :-)

  3. 5 out of 5

    Intan Musa

    Senang dibaca. Suka pada issue yang diketengahkan: hati disakiti kerana bentuk badan dan keyakinan diri.

  4. 4 out of 5

    Puteri Hani

    This book is very2 amazing and funny for me

  5. 5 out of 5

    Miz_Yanie

    I LOVE TIZ NOVEL...10**** Ada Bingit, ketawa,sedih,geram..All feeling ada!! ♥ < Terhangat^Di^Pasaran VS Anak_Tabuan_Comot > Diana @ Didi adalah anak tunggal dan bekerja di kilang sebagai Senior Assistant Supervisor bahagian Store Department. Dia xberapa lawa tapi sedap mata memandang dan berbadan gempal. Ermmmm memang selalu kena kutuk. Dia sering luahkan perasaan dengan berchatting. Partner chatting Didi adalah Terhangat ^Di^Pasaran. Secara tak sengaja dia terlanggar Syafiq tapi dia bukan hero eh I LOVE TIZ NOVEL...10**** Ada Bingit, ketawa,sedih,geram..All feeling ada!! ♥ < Terhangat^Di^Pasaran VS Anak_Tabuan_Comot > Diana @ Didi adalah anak tunggal dan bekerja di kilang sebagai Senior Assistant Supervisor bahagian Store Department. Dia xberapa lawa tapi sedap mata memandang dan berbadan gempal. Ermmmm memang selalu kena kutuk. Dia sering luahkan perasaan dengan berchatting. Partner chatting Didi adalah Terhangat ^Di^Pasaran. Secara tak sengaja dia terlanggar Syafiq tapi dia bukan hero eh hahaha. Syafiq telah dibawa kerumah Didi dan dijadikan anak angkat oleh keluarganya. Jadi, Syafiq ni abang angkat kepada Didi. Syafiq memang caring dan sayang pada Didi macam adiknya sendiri. Keluarga Syafiq dan Didi bertambah rapat dan dianggap seperti anak sendiri. Ha yang lagi bestnyer Syafiq ni adalah bos di tempat Didi bekerja. Mereka merahsiakan hubungan rapat mereka untuk elakkan gossip. Kejadian sedih terjadi pada Didi bila ibubapanya terlibat di dalam kemalangan dan disahkan meninggal dunia. Didi memang sedih gler tapi Syafiq sentiasa memberi sokongan dan semangat. Bestnyer dapat abang angkat camni. Dia bertambah rapat dengan keluarga Syafiq tapi adiknya Syafiqa tak suka Didi masuk dlm keluarga mereka. Azlan iaitu lelaki di kilang yang disukai oleh Didi. Didi pendamkan perasaannya pada Azlan sebab dia bersikap merendah diri dengan keadaan badan yang gempal. Tapi tup2 si Azlan ni cuba mengorat Didi dan akhirnya mereka couple tetapi secara rahsia. Nasib Didi dalam Cinta memang sedih apabila tembelang Azlan pecah. Didi mendapat tau yang Azlan bertaruh dengan kekawannya untuk mendapatkan cintanya. Ish2 sedih2. Hasliza iaitu pekerja di kilang itu telah sebarkan fitnah tentang hubungan Azlan dan Didi. Hasliza memang berdendam dengan Didi sejak zaman sekolah. Tapi Syafiq dapat selamatkan keadaan. Best2... Watak hero... Nama Syafizi dan berkelulusan luar Negara. Adik kepada Syafiq. Ermmm hensem dan mulut mcm longkang. Dia sering naikkan kemarahan Didi dan memang bahasa dia xde tapis2. Straight to the point. Mamat ni memang ego tapi cute hahaha. Didi tertekan bila dapat tau yang Fizi ni akan gantikan Syafiq di kilang. Fizi merancang untuk membuli Didi. Dia meminta Didi untuk menjadi PAnya. Didi terpaksa mengikut segala arahan Fizi walaupun melampau dan sakitkan hati. Hahah dua2 ni memang best. Syafiqa mula menyukai Didi apabila dia terlibat di dalam kemalangan. Didi telah mendermakan darahnya yang dalam keadaan kritikal. Dugaan lain plak yang datang buat Didi. Mak sedaranya telah datang membawa hajat untuk kahwinkan Didi dengan pilihan mereka. Didi tak brapa ngam dengan mak sedaranya. Keluarga Syafiq menjadi penyelamat pada masa depan Didi. Mereka telah meminang Didi untuk Syafizi hahaha Didi memang terkejut gler. Didi terima pinangan tersebut sebab sayangkan keluarga Syafiq... Lepas kahwin Syafizi memang romantic gler dan caring habis. Dia memang sukakan Didi masa mula2 jumpa di rumahnya. Dia bermulut longkang sebab nak tarik perhatian Didi dan mlm pernikahan diaorg,Syafizi luahkan yg Terhangat ^Di^Pasaran adalah Syafizi. Jadi, segala luahan Didi memang dia tau termasuk bab2 Didi kutuk dirinya yang bermulut nuclear. Didi memang happy di samping Syafizi

  6. 5 out of 5

    Komathi

    Great book

  7. 4 out of 5

    Tasha

    kisah cerita yg sgat menarik.. smpai berulang kali membaca.. x penah bosan smpai blh hafal satu persatu kisah dia... yg last tu paling sweet...

  8. 4 out of 5

    Yazlina Saduri

    Kisah lucu bersulam sedih dan happiness. Dari tajuk memang dah tahu Didi akhir mnya akan kahwin tapi kahwin dengan siapa... itulah yang kita nak tahu kan? Sweet la cerita ni

  9. 5 out of 5

    Bluebell

    Kak herna diana tak pernah menghampakan 😉

  10. 5 out of 5

    Kiki

    First of all, I like design cover buku. Very creative... Don't have much to say really. Tak ada peningkatan from HD from the first novel. Watak Didi is like a replica of watak Iman from her first novel... takde banyak beza, melainkan the fact that Didi mempunyai badan yang "comel". There's one part di mana Didi ada mengatakan yang dia semangnya dijadikan begitu, or something like that. I don't agree with that. Dia jadi mcm tu sebab dia takde usaha nak ubah fizikal dia (obviously, dia SUKA makan) First of all, I like design cover buku. Very creative... Don't have much to say really. Tak ada peningkatan from HD from the first novel. Watak Didi is like a replica of watak Iman from her first novel... takde banyak beza, melainkan the fact that Didi mempunyai badan yang "comel". There's one part di mana Didi ada mengatakan yang dia semangnya dijadikan begitu, or something like that. I don't agree with that. Dia jadi mcm tu sebab dia takde usaha nak ubah fizikal dia (obviously, dia SUKA makan), so I tak brapa setuju dengan statement satu tu. I like Fizi. Lain dari yg pernah I come across. Watak Fizi ne membawa kelainan dalam penulisan HD. Connection di antara watak-watak dalam novel ne takde beza sangat dengan Cinta 3 Suku. Kadang kala the way things happen tak logik, tapi boleh diterima sebab terlalu sweet tu... Seperti Cinta 3 Suku, this novel ada kekurangan tapi dua-dua memang type of novel yang I akan baca berulang kali. The comedic elements tu yang menarik aku untuk membaca, despite kekurangan yang ada. Sinopsis: Didi - gadis comel yang periang. Dia tidak pernah kisah dengan pandangan orang lain yang sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan. Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Katakata ibarat bom nuklear yang keluar daripada mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya Debab. Berhadapan dengan lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuklear lelaki itu dibalas dengan ayat ala bom atom. Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. Ya ke? Takkanlah Syafizi yang selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuklear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat Di Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya. Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?

  11. 5 out of 5

    Ummu

    Selalunya, heroin pasti seseorang yang cantik. Paling tidak pun, seseorang yang manis bila mata memandang. This novel is different because the heroin is debab. Diana Debab a.k.a. DD mempunyai sifat yang positif. Janji dia happy go lucky! Written in the first point of view, this is a very simple and not heavy novel. Cara penulisan yang santai, novel ini untuk mereka yang mencari bahan bacaan yang ringkas, tak meleret dan taklah emosi sangat sampai tahap nak cekik character tu (kalau dia hidup). Ver Selalunya, heroin pasti seseorang yang cantik. Paling tidak pun, seseorang yang manis bila mata memandang. This novel is different because the heroin is debab. Diana Debab a.k.a. DD mempunyai sifat yang positif. Janji dia happy go lucky! Written in the first point of view, this is a very simple and not heavy novel. Cara penulisan yang santai, novel ini untuk mereka yang mencari bahan bacaan yang ringkas, tak meleret dan taklah emosi sangat sampai tahap nak cekik character tu (kalau dia hidup). Very heartwarming. DD mencari cinta sejati. Beliau sedar yang rupa parasnya tidaklah sejelita mana. Dalam mencari cinta itu, pelbagai perkara yang berlaku. Dari hampir nak terlanggar Syafiq yang kemudiannya menjadi abang angkat beliau ke minah 'ekceli' yang asyik nak cari pasal dengan dia, DD tetap dengan perangai 'gasak engkaulah, asal bahagia'. Buat bodoh sudah dengan orang-orang ni tetapi jangan lupa, kesabaran DD juga ada batasnya! ;)

  12. 5 out of 5

    Liebe

    Mengembara ke alam Herna Diana buat pertama kalinya, setelah mendengar pelbagai recommendation dari rakan pembaca, sesungguhnya membawa bersama expectation yang agak tinggi. Dan setelah, melalui prolog, graf sememangnya menaik hingga ke akhir pembacaan. Penyampaian cerita yang santai, laju, tidak menjemukan. Dari ayat pertama ke ayat terakhir, sebolehnya hendak dihabiskan dalam satu malam. Jalan cerita yang berbeza tetapi jujur sedikit sebanyak mencuit hati dan memberi pengajaran. Tahniah penulis.. Mengembara ke alam Herna Diana buat pertama kalinya, setelah mendengar pelbagai recommendation dari rakan pembaca, sesungguhnya membawa bersama expectation yang agak tinggi. Dan setelah, melalui prolog, graf sememangnya menaik hingga ke akhir pembacaan. Penyampaian cerita yang santai, laju, tidak menjemukan. Dari ayat pertama ke ayat terakhir, sebolehnya hendak dihabiskan dalam satu malam. Jalan cerita yang berbeza tetapi jujur sedikit sebanyak mencuit hati dan memberi pengajaran. Tahniah penulis......

  13. 5 out of 5

    Zura

    Jarang-jarang sudah membaca novel berbahasa Melayu arus perdana seperti ini. Penulisan yang sangat baik walaupun terdapat banyak rangkap yang diulang-ulang memperingati pembaca akan watak utamanya seorang gadis debab yang sedang mencari cinta. Walaubagaimanapun, ianya masih boleh diterima dengan jumlah keseluruhan mukasurat yang sesuai. Dialog-dialog antara watak juga menghiburkan menyaksikan pertikaman lidah antara mamat nuklear dan minah atom. Selepas ini saya akan mencuba novel-novel lain has Jarang-jarang sudah membaca novel berbahasa Melayu arus perdana seperti ini. Penulisan yang sangat baik walaupun terdapat banyak rangkap yang diulang-ulang memperingati pembaca akan watak utamanya seorang gadis debab yang sedang mencari cinta. Walaubagaimanapun, ianya masih boleh diterima dengan jumlah keseluruhan mukasurat yang sesuai. Dialog-dialog antara watak juga menghiburkan menyaksikan pertikaman lidah antara mamat nuklear dan minah atom. Selepas ini saya akan mencuba novel-novel lain hasil tangan penulis ini :)

  14. 5 out of 5

    Errah Bonasera

    baru baca novel ini di rumah saudara minggu lepas. Jujur cakap, saya bukan peminat novel cinta Melayu dan novel ini membantu mengukuhkan alasan saya yang gemar memperkecilkan novel-novel sebegini. come on, hero wajib anak orang kaya, heroin pulak orang biasa, memang ramai orang kaya yang nak buat orang luar sebagai anak angkat! worst novel ever. harap penulis bangun daripada khayalan ya. berpijak di bumi nyata please.

  15. 5 out of 5

    Jazmina

    This was my very first novel in Makay. I love this book and the author! Good story line with cute scenes, dialogue , characters personalities etc.Would definately want to read more from Herna Diana!

  16. 5 out of 5

    Norliza Yusop

    Mengetengahkan isu cinta gadis berbadan besar..disakiti dan dilukai tp ttp tabah dan sabar! Citer agak santai..bahasa juga mudah faham...jd bacanya mmg terus menuju akhir.... ending? puashati dan blh senyum...

  17. 5 out of 5

    Nursyahirah Mansor

    This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here. saya suka buku macam ni sebab ada kelakar,sedih,romantik dan macam2 lagi...

  18. 5 out of 5

    Syazwani Suhaimi

    jalan cerita yang menarik. mempunyai banyak nilai murni. walaupun banyak dugaan , kita perlu tempuhi dengan tabah hubungan kekeluargaan kekal kukuh dan utuh

  19. 4 out of 5

    Anis Syahirah

  20. 5 out of 5

    Ain Nadhirah

  21. 5 out of 5

    Rahimah Mansor

  22. 4 out of 5

    Nur'Ain Nadia

  23. 5 out of 5

    Hiro.AyNn

  24. 4 out of 5

    Kirubashini Suresh Kumar

  25. 5 out of 5

    Ain

  26. 4 out of 5

    Lea Azleeya

  27. 5 out of 5

    Azura Azhar

  28. 4 out of 5

    Syira

  29. 4 out of 5

    Winnelin

  30. 5 out of 5

    Bella Adawiyah

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...
We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.