Sosiaalibisnes – voittoa huostaanotoilla

Sosiaali- ja terveyssektorimme on ajautumassa kasvavassa määrin yksityisiin käsiin. Esim. lastensuojelusta on kasvamassa valtava sosiaalibisnes, jossa kunnille maksetaan huostaanotettujen lasten määrästä. Se kannustaa huostaanottoihin, jotka ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti. Huostaanotot ja niihin liittyvät toiminnot taas tuovat bisnestä yksityisille yrityksille jotka tarjoavat lastensuojelupalveluja.

Hiljattain raportoitiin että Suomessa mm. Rääkkylän kunnan sosiaalipalveluja hoitava monikansallinen Attendo harjoittaa ”verosuunnittelua” eli suoraan sanottuna pyrkii minimoimaan toimintamaihinsa maksamansa verot. Siinähän ei itsessään ole mitään laitonta, yksityisen yrityksenhän on tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen ja piste.

Moraalisesta puolesta voitaisiin keskustella pitkäänkin ja on ehkä syytä kysyä miksi valtio ja kunnat luovuttavat julkisen sektorin tehtäviä yksityisille yrityksille jotka eivät edes maksa veroja maahamme. Tai maksavat mahdollisimman vähän. No, taustalla lienee taas niinkin raadollinen asia kuin raha ja poliitikkojen lyhytnäköisyys. Em. linkissä Saku Tuominen paljastaa että mm. Rääkkylän kunnan sosiaalitoimen johtaja on kytköksissä Merikratos Oy:n kautta Attendoon. Joka siis hoitaa Rääkkylän sosiaalitoimen.

Raportti paljastaa monimutkaisen veroparatiisiverkoston terveyspalveluja tuottavan Attendon takana. Kansalaisjärjestö Finnwatchin raportista selviää, että Attendo sekä sen omistajat ovat maksaneet niukasti veroja toimintamaihinsa.

Attendo järjestää Suomessa kunnille erilaisia terveys- ja sosiaalipalveluita. Yhtiön omistus kulkee luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseyn veroparatiisissa olevaan rahastoon. Veroparatiiseilla on Finnwatchin mukaan keskeinen rooli yhtiön toiminnassa. Finnwatchin mukaan Attendon järjestely vaikuttaa ”aggressiiviselta verosuunnittelulta”. Attendo vastasi verosyytöksiin HS:n haastattelussa.

Kuka hyötyy huostaanotoista?

Onko oikein että jotkut yksityiset, voittoa tavoittelevat yritykset hyötyvät esim. huostaanottojen lisääntymisestä? Miksi monet kunnat eivät panosta enää kotipalveluun ja ennaltaehkäisevään työhön, vaan lapsia otetaan kasvavassa määrin huostaan? Onko virkavalta ja liiketoiminta jo liiankin kytköksissä ja miten? Vai johtuuko tämä kaikki siitä että joka kolmas lastensuojelutehtävissä toimiva on epäpätevä?

Jos yksityiselle yritykselle maksetaan huostaanotetusta lapsesta, niin mikä intressi sille on toimia sen eteen että lapsi palautetaan oikeille vanhemmilleen? Vaikka huostaanoton purulle olisi hyvät perusteetkin?

Nämä asiat tulee selvittää ja pikaisesti, koska tämä on erittäin vaarallista kehitystä – varsinkin kansalaisten oikeusturvan kannalta.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Read more:
Miksi homoliitossa olevaa ei tule lähettää lähetystyöhön?

Koska lähetystyöntekijän tulee olla kristitty, muuten hän on eksyttäjä. Homoseksuaalisuuden harjoittaminen on kauhistus Jumalalle, se...

Millainen maski suojaa influenssalta?

Muistatko vielä esim. SARS- ja sikainfluenssaepidemiat, joista jälkimmäinen julistettiin jopa pandemiaksi? Uutiskuvissa monet ihmiset liikkuivat...

Close