Vapaa-ajattelijain liiton perusteeton valitus verkkotunnuksesta

By 13.7.2013Uskonnot

On ollut tietyssä määrin huvittavaa seurata Vapaa-ajattelijain liiton edustajien kiukuttelua, kun eräs luterilaisen kirkon seurakuntayhtymä varasi verkkotunnuksen vapaa-ajattelija.fi

Vapaa-ajattelijain liitto r.y. teki kantelun Ficoralle, jossa se halusi että Viestintävirasto peruuttaa varauksen. Asiaa perusteltiin mm.

Verkkotunnuslain 12 § 4. momentin nojalla verkkotunnus voidaan peruuttaa, jos ”tunnus on suojatun nimen tai merkin johdannaisnimi tai -merkki – –
ja se on hankittu ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa – -”. Saman lain 3 § mukaan yhdistysrekisteriin merkitty nimi on suojattu nimi.

On selvää, että verkkotunnus on hankittu harhauttamaan verkon käyttäjiä eroamalla liiton oikeasta osoitteesta vain yhdellä kirjaimella.

Lisäksi puheenjohtaja Karisma lausui tiedotteessaan mm. seuraavaa:

Osoite ei saa perustua toisen rekisteröityyn nimeen, esimerkiksi toisen yhdistyksen viralliseen nimeen.

– Fi-domainissa tämä on uutta, kertoo puheenjohtaja Petri Karisma. Aikaisemmin ainakin eroakirkosta.fi-palvelun käyttäjiä on harhautettu varaamalla osoite eroakirkosta.com.

– Merkittäväksi tämän tekee nimenomaan Suomen maapääte, jatkaa Karisma. Se on toistaiseksi ollut varsin luotettava, eikä suoranaisia harhautuksia fi-päätteellä ole juuri nähty. Haluamme pitää tätä luotettavuutta yllä myös omalta osaltamme.

Asiasta olisi paljonkin sanottavaa, mutta käydään nyt tärkeimmät läpi.

1. Yhdistyksen virallinen rekisteröity nimi on Vapaa-ajattelijain Liitto ry, ruotsiksi Fritänkarnas Förbund rf.

EI siis Vapaa-ajattelija r.y. eli suojattua nimeä ei ole varattu.

2. Vapaa ajattelu ei ole ko. yhdistyksen yksinoikeus vaan se kuuluu kaikille, se on siis yleisesti käytössä oleva ja kuuluu myös uskonnollisille, siksi siihen viittaavia verkkotunnuksia voi rekisteröidä kuka tahansa. Yhdistysrekisterissä on kymmeniä (muita) yhdistyksiä joiden nimessä esiintyy sana vapaa-ajattelijat.

3. On verrannollista että esim. yhdistys nimeltä Henkisesti Rajoittuneet r.y. väittäisi että verkkotunnus henkisestirajoittunut.fi kuuluisi heille tai Suomen Jousiampujat r.y. vaatisi verkkotunnusta jousiampuja.fi tai Suomen ateistit r.y. vaatisi verkkotunnusta ateisti.fi – ILMAN että he ovat ko. tunnuksen varanneet

4. Vapaa-ajattelija ei ole tavara-/tuotemerkki

Vapaa-ajattelijain liitolla ei siis ollut mitään laillista perustetta vaatimukselleen ja siksi oli luonnollista että Viestintävirasto hylkäsi kanteen.

Laillisten perusteiden lisäksi sanoisin että on erittäin tervetullutta vaihtelua nähdä seurakuntayhtymän näpäyttävän näin tyylikkäästi ateistiyhdistystä sormille. Varsinkin kun se johti puheenjohtaja Karisman (ehkä itkuiseen) marttyyripurkaukseen:

On ymmärrettävää, että kirkko pyrkii vaikeuttamaan vapaa-ajattelijoiden toimintaa kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Toivottavasti varattuun verkkotunnukseen vapaa-ajattelija.fi ilmestyy jossain vaiheessa vapaata ajattelua rohkaisevaa sisältöä. Ateistiyhdistyksellä ei ole oikeutta määritellä mitä vapaa ajattelu merkitsee.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Ratkaisu öljykriisiin? Painekeitin tekee öljyä

Maailmassa käytetään tätä nykyä noin 90 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan öljyä...

Sormenjälkirekisteri poliisin käyttöön?

“Anna pirulle pikkusormi ja se vie koko käden” kuuluu vanha sanonta. Kuinka usein tuo sanonta...

Close