Tulihan se sieltä – tieteen tekijätkin epärehellisiä

Monet (”rehelliset” suomalaisetkin) tiedemiehet, -kirjailijat ja -toimittajat luovat tuotannossaan kuvaa tieteestä ja tutkijoista jaloina totuuden etsijöinä, jotka haluavat selvittää luonnon ja universumin salaisuudet. Heitä ei kiinnosta maine, kunnia tai raha – ainoastaan totuus.

Ehkä yllätyksenä monelle rivikansalaiselle – kaikki totuudenetsijät eivät olekaan rehellisiä. Tieteen tekijöillä ei välttämättä ole sen jalompia pyrkimyksiä kuin monella muullakaan.

YLE uutisoi brittiläisestä journalistista Brian Deeristä, joka sai tehtäväkseen kirjoittaa artikkelin lapsesta, joka oli sairastunut autismiin tavallisen yhdistelmärokotteen takia.

Rokotteen yhteydestä autismiin oli juuri julkaistu tutkimus arvostetussa yhdysvaltalaisjulkaisussa The Lancetissa. Asiaa tutkiessaan Deerelle valkeni, että koko tutkimus oli huijausta. Deer käytti seuraavat yhdeksän vuotta valheen paljastamiseen. Siitä hänelle jäi käteen useita haasteita oikeuteen, arvostettu journalistipalkinto ja syvä epäluottamus tieteellisten julkaisujen uskottavuuteen.

Tieteen totuus on kriisissä. Liian pitkään meitä on opetettu uskomaan, että voimme vain luottaa tutkijoiden kertovan totuuden.

Viime vuosien tutkimukseni ovat kuitenkin opettaneet minulle, että tieteen tekijät eivät ole sen rehellisempiä kuin vaikkapa ravintoloitsijat. Heitä myös valvotaan huomattavasti vähemmän, sanoo Deere.

Tutkijoita houkuttaa epärehellisyyteen raha ja maine.

Tutkimukselle on helpompi saada rahoitusta, jos tutkijalla on jo meriittejä alalta. Deeren mukaan myös kiinnijäämisen riski on liian pieni. Tämä johtuu siitä, että niin tutkijat kuin lehdetkin hyötyvät kohutuista tutkimustuloksista.

Niin, totta vieköön – onhan näitä ollut: IPCC:n sähköpostipaljastukset, tulosten manipulointi ja valheet ilmastonmuutoksesta, fossiiliväärennöksiä jne.

Tavalliselle kansalaiselle ei ole tarjota keinoja erottaa faktaa fiktiosta. Deer itse käytti lähes yhdeksän vuotta opiskellen lääketiedettä, jotta voisi olla vakuuttunut omien syytöstensä paikkansapitävyydestä.

Monet julkaisut, järjestöt ja organisaatiot yrittävät muokata mielipiteitä ja vaientaa keskustelua, osa vain haukkuu vastustajat idiooteiksiad hominem, kun sanottava asiasta loppuu.

Tekeekö joku vielä tiedettä täysin rehellisesti, ilman agendoja tai kätkettyjä vaikuttimia? Maailmassa, jossa raha ratkaisee mitä tutkitaan ja millaiset tulokset kelpaavat – vastaus on luultavasti surullisesti: hyvin harva.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Read more:
Ruotsalaispiispa haluaisi poistaa kristilliset symbolit kirkosta

Ruotsalainen piispa Eva Brunne haluaisi poistaa kristilliset symbolit Merimieskirkosta, jotta muiden uskontojen tunnustajat voisivat tulla...

Leipäjonot kasvaneet rajusti Suomessa

Köyhyys ja yhteiskunnan eriarvoistuminen näkyvät rajusti kasvaneina leipäjonoina. Ruoka-apua jonotetaan ympäri maata, Helsingissä jonottaa joka...

Close