Gmailia ei ole tarkoitettu yksityisviesteihin

Ilta-Sanomien mukaan internetyhtiö Google on myöntänyt avoimesti, että ihmisten sähköpostiviestit eivät ole sen mielestä yksityisiä. Googlen mukaan ihmiset eivät voi odottaa, että heidän sähköpostinsa pysyisivät yksityisinä. Googlen kanta tuli selväksi, kun yhtiön lakiosasto lähetti kuukausi takaperin vastineen Yhdysvaltain liittovaltion oikeusistuimelle.

Asiasta kertovan Consumer Watchdogin mukaan Google vastasi viestillään kanteeseen, jossa sitä syytetään viestintäsalaisuuksien rikkomisesta Gmail-sähköpostipalvelussaan liikkuvia viestejä skannatessaan.

Aivan kuten kirjeen työkollegalleen lähettävä ei voi olla yllättynyt, jos vastaanottajan sihteeri avaa kirjeen, internet-pohjaista sähköpostia nykyään käyttävät ihmiset eivät voi olla yllättyneitä, jos vastaanottajan sähköpostipalvelun tarjoaja prosessoi viestit niiden toimittamisen yhteydessä

Suomalaisten viestien yksityisyyttä koskevat lait eivät päde millään tavalla, jos suomalainen käyttää yhdysvaltalaista palveluntarjoajaa kuten Gmailia (tai Outlook.comia).

Yhdysvalloissa on maan omia kansalaisia koskevat salauslait, jotka eivät päde ulkomaalaisiin käyttäjiin, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. – Sen takia myös maan turvallisuuspalvelulla on oikeus vakoilla ulkomaalaisten viestintää.

Gmail on helppo ja kätevä väline sopia vaikka missä näkee kaverinsa kahvilla, mutta todella tärkeitä ja sisällöltään arkoja viestejä sillä ei kannata lähettää, jatkaa Hyppönen.

Kannattaa myös muistaa että Googlen profilointi hyödyntää yhtiön useita eri palveluita ja käyttäjän eri laitteita. Jos Googlea käyttää töissä, profilointialgoritmi seuraa käyttäjän hakuja ja päättelee ehkä jossain vaiheessa hänen ammattinsa. Vastaavasti kotikoneella tai kännykällä surffatessa profilointi seuraa muita mielenkiinnon kohteita, vaikkapa harrastuksia ja vapaa-aikaa.

Jossain vaiheessa palvelu päättelee, että nämä kaksi profiilia ovat sama henkilö. Sähköpostiviestien sisällöstä ja vastaanottajista voi päätellä monia asioita.

Ihmiset sanovat usein, että ihan niin kuin Google olisi arvannut, mitä haen

Hyppönen sanoo.

Hän kertoo kohtalaisen groteskin tosielämän esimerkin profiloinnista.

– Kun ihminen kirjoittaa sähköpostia, joka koskee läheisen kuolemaa, sivun laitaan ilmestyy hautaustoimiston mainoksia, Hyppönen kuvailee.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Read more:
Suomi tänään: poliisi ei välitä jos maahanmuuttovastaisia hakataan

Tapahtui Tampereella #rajatkiinni mielenosoituksessa. Tiivistettynä Marko Parkkolan sanoin: Kuvasin vastamielenosoitusta kun joku naamioitunut henkilö alkoi...

Ovatko päättäjämme enää tehtäviensä tasalla?

ISIS paljastaa lähettäneensä tuhansia terroristeja Eurooppaan pakolaisten joukossa. Ympäri Eurooppaa löytyy asekätköjä. Naapurimaassamme Ruotsissa on...

Close