Uudet D-vitamiinisuositukset Suomessa

By 28.1.2011Terveys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL, valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ovat tammikuussa 2011 antaneet D-vitamiinivalmisteiden käytöstä uusitut D-vitamiinisuositukset lapsille, nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille.

Uudet D-vitamiinisuositukset ovat THL:n mukaan yksinkertaisemmat kuin aikaisemmat ja että nuorten osalta ne kattavat koko kasvuiän. THL:n mukaan uusilla suosituksilla pyritään turvaamaan D-vitamiinin riittävä saanti näissä ryhmissä.

Lasten ja nuorten D-vitamiinin saantisuositusta ei nostettu, vaikka uutisoinnissa on osaltaan annettu sellainen kuva. On päinvastoin varoitettu kapinoimasta virallisia D-vitamiini suosituksia vastaan.

D-vitamiini tutkitusti erittäin tärkeä ihmiselle

Riittävä D-vitamiinin saanti vähentää tutkimustiedon mukaan selvästi myös riskiä sairastua eturauhasen, rintarauhasen ja imukudoksen syöpiin, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin – siis sairauksiin, jotka ovat suomalaisten suuria terveysongelmia.

Monet vakavat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, nivelreuma, syöpätaudit, matala luun mineralisaatio ja masennus liittyvät kiinteästi D-vitamiinin puutokseen, mutta lisätutkimuksia tarvitaan syy-yhteyden varmentamiseksi.

D-vitamiini saattaa olla myös tehokas flunssan ehkäisyssä, sanoo lääkäri Antti Heikkilä.

Nykyiset viralliset D-vitamiinisuositukset aivan liian matalia?

Suomessa suositellaan, riittävän D-vitamiinin saamiseksi, kaikille alle 2-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville 400 IU / (10 mikrogrammaa) vrk ympäri vuoden. 2-18 vuotiaille suositellaan 300 IU (7,5 mikrogrammaa) vuorokaudessa ympäri vuoden.

Tämä määrä olisi siis otettava lisäravinteena, koska mm. ruoasta ja auringonvalosta (aurinkoisina kesinä) saadaan vain osa D-vitamiinitarpeestamme. Mahdollisen auringonvalon vaikutus ei tuota D-vitamiinia kehoomme loka-maaliskuun välillä, näillä leveysasteilla – koska aurinko on liian alhaalla UVB-säteiden läpipääsemiseksi.

Uusimman tutkimustiedon mukaan D-vitamiinisuositukset ja niiden taso riittää torjumaan riisitaudin, mutta ei paljon muuta. Tutkimustulosten mukaan nykyinen 10 mikrogramman (400 IU) suositus pitäisi aikuisilla jopa 10-20 kertaistaa jotta d-vitamiinin taso elimistössä saataisiin tasolle joka jopa puolittaisi mm. tiettyjen syöpien riskin.

Yhdysvaltain suositusten mukaan 4000 IU (100 mikrogrammaa) vuorokaudessa on turvallinen taso aikuisille ja yli 9-vuotiaille lapsille. Vastasyntyneille ja alle 8-vuotiaille taso on 1000 – 3000 IU (25-75 mikrogrammaa) vuorokaudessa.

THL:n viralliset vastaavat turvarajat ovat 2000 IU (50 mikrogrammaa) yli 10-vuotiaille ja 1000 IU (25 mikrogrammaa) alle 10-vuotiaille.

Auringon otto ja D-vitamiini

Kesällä auringon UV-säteily tuottaa noin 15 minuutin kokovartaloaltistuksessa vaaleaihoisilla jopa 10 000 IU (250 mikrogrammaa) D-vitamiinia. Useat tutkimukset osoittavat, että kahden viikon auringolle altistuminen kohotti kalsidiolin määrän noin 70 nmol/l tasolta noin 120 nmo/l tasolle.

Luonnon UV-säteilystä saatu kalsidiolipitoisuus ei tavallisesti ylitä tasoa 200 nmol/l, eikä auringon tuottaman D-vitamiinin aiheuttamaa myrkytystä tunneta. Kesäisen D-vitamiinin varasto loppuu kuitenkin noin 1–2 kuukaudessa, mistä seuraa, että pimeinä talvikuukausina tarvitaan suun kautta saatavaa D-vitamiinilisää.

Jos aurinkoa ottaa saadakseen D-vitamiinia, ei pidä käyttää aurinkovoiteita, jotka estävät D-vitamiinin synteesille tärkeän UVB-säteilyn pääsemisen iholle.

D2 vai D3 vitamiini?

On myös hyvä tietää että valmisteissa on eroja. Varsinkin pienille (alle 1 v.) lapsille on saatavana mm. Jekovit-valmistetta, joka sisältää D2-vitamiinia. D2-vitamiini on kasviperäinen, eikä elimistö tuota sitä itsenäisesti. D-vitamiinin saannin elimistö hoitaa luonnollisesti valmistamalla D3-vitamiinia auringon ja lämmön vaikutuksella – siis jos auringonvaloa on riittävästi.

Suomessa myynnissä olevista D-tippavalmisteista käsittääkseni ainoastaan D-tipat sisältää D3-vitamiinia, muut D2-vitamiinia.

Mikä valmiste?

Kannattaa myös katsoa mitä valmistetta hankkii, koska erään tutkimuksen mukaan osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä D-vitamiinia lainkaan! Tosin valmistajien puolelta tutkimuksen tulokset kiistetään.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Read more:
Homoparin lähetystyöhön siunaus yritettiin pitää salassa julkisuudelta?

Tai ainakin asia tuli julkisuuteen ennen aikojaan ja/tai "vääriä kanavia" pitkin. Tarkoitus oli ilmeisesti ns....

EU esittää – ilmiantonappi nettiselaimiin

EU on tuomassa jälleen uudistusta valtavan turvattomille liittovaltion kansalaisille. Ehdotuksen mukaan nettiselaimissa pitäisi olla oma...

Close