Millainen maski suojaa influenssalta?

By 5.9.2013Terveys

Muistatko vielä esim. SARS- ja sikainfluenssaepidemiat, joista jälkimmäinen julistettiin jopa pandemiaksi? Uutiskuvissa monet ihmiset liikkuivat julkisilla paikoilla suu-nenämaski kasvoillaan, suojautuakseen pisaratartuntana leviävältä influenssavirukselta.

Todellisuudessa ao. kuvassa näkyvällä suu-nenä-suojuksella ei käytännössä ole vaikutusta taudinaiheuttajilta suojautumiseen, vaan se on tarkoitettu muiden suojelemiseen käyttäjän yskimiseltä. Jotta siis sairastunut ei tartuttaisi muita. Tietämättömälle se voi tuoda väärän turvallisuudentunteen.

kasvomaski-300x142

Hengityssuojain ja suu-nenäsuojus – mitä eroa?

Työterveyslaitoksen ”Hengityssuojainten teho”-ohjeessa kerrotaan:

Suu-nenäsuojuksen päätarkoitus on estää mikrobien leviäminen suojuksen käyttäjästä ympäristöön.

Osa suu-nenäsuojuksista (IR ja IIR) on roiskeilta suojaavia. Niitä käytetään terveydenhuollossa ehkäisemään suoria roiskeita käyttäjän kasvoille.

Suu-nenäsuojuksia ei ole suunniteltu puhdistamaan hengitysilmaa suodattamalla eikä tiivistymään käyttäjän kasvoille. Niitä ei voi hyväksyttää hengityksensuojaimiksi. Ne ovat
terveydenhuollossa käytettäviä välineitä.

Hengityksensuojaimien tarkoitus on vähentää käyttäjän altistumista ilman partikkeleilta ja aerosoleilta ja käytettäessä kaasuilta suojaavia suojaimia, myös kaasuilta ja höyryiltä.

Hengityksensuojaimilla on lakisääteisiä vaatimuksia, joiden täyttyessä ne hyväksytään hengityksensuojaimiksi. Suojauskyky osoitetaan testaamalla suojaimet niitä koskevilla
standarditesteillä.

Millainen on riittävä hengityksensuojain ja mistä niitä saa?

Suojausluokat

FFP1 – Ei suojaa syöpää aiheuttavilta ja radioaktiivisilta aineilta, mikro-organismeilta (bakteereilta, viruksilta, itiöiltä) tai biokemiallislta aineilta (entsyymit, hormonit).
Esim. perus pölymaskit ovat FFP1 suojausluokan suojaimia.

FFP2 = Ei suojaa mikro-organismeilta (viruksilta, itiöiltä) tai biokemiallisilta aineilta (ensyymit, hormonit).

FFP3 = Suojaa kaikentyyppisiltä hiukkasilta.

FFP3-suojaimia ja niitä tehokkaampia suojaimia voidaan suositella käytettäväksi henkilönsuojaukseen vaarallisia mikrobeja vastaan. Pandemian kaikissa vaiheissa FFP3-suojaimia tai tehokkaampia suojaimia ei välttämättä enää ole, silloin otetaan käyttöön ensin FFP2-suojaimet, sitten suu-nenäsuojukset jne.

Vähintään suojauskyvyiltään FFP3-suojaimia vastaavia suojaimia tulee käyttää vaarallisia viruksia levittävissä (aerosoleja muodostavissa) hoitotoimenpiteissä.

FFP3-suojaimia ja saippuaa varastoon

FFP3 suojaimia saa ostaa apteekeista, rautakaupoista jne. Opettele niiden käyttö jotta suojain ei vuoda reunoilta eli suojaimen tulee tiivistyä kasvoille. Kaikki suojaimet eivät tiivisty kaikille kasvoille.

Jos/kun epidemia tai pandemia tms. tilanne syntyy, suojaimet myydään loppuun hetkessä.

Mikäli haluaa olla varautunut tilanteeseen, on järkevää hankkia niitä varastoon jo hyvissä ajoin ennen. Kuten myös käsidesinfiointiainetta ja saippuaa. Tutkimuksen mukaan käsidesi tehoaa hyvin influenssaviruksiin, mutta saippua on yleisaineena tehokkain. Se puhdistaa kädet myös muista viruksista.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Kreikan kolmas tukipaketti ja Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi YLEn Ykkösaamussa 28.3.2015, että hallituksessa puolue jättäisi äänestämättä Kreikan kolmannen...

Uudet D-vitamiinisuositukset Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL, valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ovat tammikuussa 2011 antaneet...

Close