Joka kolmas astianpesukone vaarallisen homesienen saastuttama – näin puhdistat sen

By 16.7.2013Terveys

Kahdessa tutkimuksessa, joista toinen julkaistiin hiljattain Medical Mycology-lehdessä ja toinen vuonna 2011 Fungal Biology-julkaisussa, tutkijat ottivat näytteitä kotien astianpesukoneista eri puolilla maailmaa. Tulosten mukaan tiskikoneiden kuuma, kostea ja emäksinen tila on täydellinen ympäristö tiettyjen ihmiselle haitallisten sienten kasvulle.

Useimmat homesienet joita tutkijat löysivät olivat Exophiala, Rhodotorula ja Candida parapsilos. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan 62 %:ssa astianpesukoneista löytyi sientä ja 56% näistä oli Exophiala eli ”musta hiiva” sieniä.

Sienet ovat primitiivisiä eliöitä, jotka lisääntyvät ilman avulla leviävien itiöiden kautta. Ihminen voi saada mikroskooppisen pieniä itiöitä hengityksen kautta keuhkoihinsa, jossa ne saattavat aiheuttaa vaikeita infektioita. Sienet voivat aiheuttaa myös iho-oireita.

Nykyaikaisissa kodeissa on monia paikkoja, joissa sienten on helppo kasvaa, mm. kylpyhuoneet. Täydellinen alusta löytyy astianpesukoneesta, erityisesti niiden tiivisteistä.

Näin puhdistat mahdolliset homesienet astianpesukoneesta

Ruokasooda, vaalea viinietikka, etikka ja valkaisuaine (esim. Klorite) saattavat riittää sienitartunnan poistamiseen tiskikoneesta. Puhdistus tulisi tehdä noin kuukauden välein jotta astianpesukone pysyisi puhtaana.

Poista kaikki astianpesukoneen telineet ja pese ne käsin kuumassa saippuavedessä.

Puhdista tiskikoneen sisäosat ja tiivisteet saippuaisella pesusienellä. Anna kuivua.

Sekoita viinietikkaa ja lämmintä vettä suhteessa 1:2 eli 1 osa viinietikkaa, 2 osaa vettä. Laita seos suihkepulloon ja suihkuttele sillä tiskikoneen sisäseinät ja luukku. Harjaa kaikki pinnat, tiivisteet ja kolot huolellisesti.

Aseta telineet takaisin astianpesukoneeseen. Täytä pieni kulho viinietikalla ja laita se ylimmälle telineelle. Valitse astianpesukoneen korkeimman lämpötilan ohjelma ja aja se läpi.

Sirottele astianpesukoneen pohjalle 2,5 dl ruokasoodaa ja aja em. ohjelma uudestaan.

Viimeistele puhdistus kaupasta saatavalla tiskikoneen puhdistusaineella ja pyyhkimällä tiskikoneen pinnat seoksella jossa on neljä osaa vettä ja yksi osa valkaisuainetta.

Lähde: http://health.yahoo.net/articles/healthcare/there-fungal-jungle-your-dishwasher

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Polaaripyörre syynä ilmaston kylmenemiseen JA ilmaston lämpenemiseen

Tämän talven leudot kelit Suomessa ja viime päivien paukkupakkaset Yhdysvalloissa aiheuttanut sääilmiö - polaaripyörre /...

Kaksoisstandardit kansalaisten kohtelussa

Osana kansalaisten vainossa ja ideologian levittämisessä on käytössä pelottelu, uhkailu ja eriarvoinen kohtelu eli kaksoisstandardit....

Close