Alkoholistista kohtuukäyttäjä – onko se mahdollista?

By 25.9.2013Terveys

Aamulehdessä kirjoitettiin mielenkiintoisesta aiheesta – alkoholismista. Yleensä ajatellaan, ja myönnän itsekin olleeni siinä uskossa, että ”oikea alkoholisti” ei koskaan enää voi palata kohtuukäyttäjäksi. Muistan jostain lukeneeni että alkoholistien aivoissa (tai jossain muualla kehossa), tapahtuu pysyviä ja peruuttamattomia kemiallisia/fysiologisia muutoksia jonka vuoksi alkoholisti ei voisi enää olla kohtuukäyttäjä.

Tavallaan siis että yhdenkin retkahtamisen jälkeen on samassa tilanteessa kuin ennen juomisen lopettamista jolloin viinanhimo on hyvinkin korkea. Käsittääkseni kuitenkin tapauksissakin on eroja, on fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta. Mutta että alkoholistista kohtuukäyttäjä = mahdotonta, näin siis olen ajatellut.

Aamulehden artikkelissa kuitenkin kerrotaan myös toisenlaisesta kehityksestä.

Käsitys alkoholismin luonteesta on muuttumassa. Alkoholismia ei enää pidetä joko tai -sairautena, vaan asteittain pahenevana riippuvuuden jatkumona. Myös eroonpääseminen tapahtuu usein asteittain, jolloin tavoitteena on vähentää juomista.

Psykiatrian erikoislääkäri ja päihdelääketieteen kliininen opettaja Antti Mikkonen Turun yliopistosta sanoo, että muutos on oleellinen, sillä se helpottaa alkoholismin tunnistamista myös silloin, kun se ei näy päällepäin.

Monille täysraittius on edelleen ainoa vaihtoehto

– Retkahtaminen on riippuvuudelle tunnusomaista, monille alkoholin riskikäyttäjistä täysraittius on edelleen ainoa todellinen vaihtoehto, sanoo johtava ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä.

Juomisen vähentämistä voidaan tukea hoidoilla ja lääkkeillä. Naltreksonilla ja uudemmalla nalmefeenilla yritetään välttää retkahduksia ja juomisen palkitsevuutta.

– Lääkkeitä käytetään Suomessa liian vähän, sanoo Heinälä, osaa riskikäyttäjistä ne auttavat selvästi.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Brittipsykologit: mielenterveysongelmien syyt eivät ole biologisia

Brittipsykologit antoivat lausunnon joka räjäytti välittömästi raivoisan myrskyn brittien psykiatripiireissä ja luultavasti nostattaa kulmia ainakin...

Tällainen on islamilainen valtio

Iltalehti kertoo "islamilaisen valtion" kansalaisista: Militantit hyökkäsivät Pohjois-Irakissa sijaitsevalle jesidileirille viime vuoden elokuussa ja kaappasivat...

Close