Englanti ja Neuvostoliitto upottivat sinappikaasua Itämeren pohjaan

By 30.11.2013Historia

Yli 60 vuotta sitten Englanti ja Neuvostoliitto upottivat Itämereen lähes 65 000 tonnia saksalaisten kemiallisia aseita, mm. sinappikaasua ja muita kemikaaleja vuoden 1945 Potsdamin konferenssin sopimusten mukaisesti.

Sinappikaasu on pakattu yleensä puulaatikoihin tai metallikanistereihin, jotka ovat jo pahoin lahonneet tai ruostuneet. Asiantuntijat ovat pitkään pelänneet, että kemikaalien säilytyslaatikot alkavat syöpymään ja niiden myrkyllinen sisältö vapautuu mereen.

Puolan rannikolla jälkiä sinappikaasusta

Nyt tilanne on muodostunut entistä huolestuttavammaksi, sillä tutkijat ovat löytäneet merkkejä sinappikaasusta Puolan rannikolta. Tutkijoiden mukaan sinappikaasun jämät ovat merkki siitä, että jonkin verran myrkyllisiä kemikaaleja on jo vapautunut mereen.

Pahimmassa tapauksessa myrkylliset kemikaalit päätyvät merestä kaloihin ja sitä kautta ravintoketjuun. Vielä kimurantimmaksi tilanteen tekee se, että kemikaalien tarkkoja olinpaikkoja ei tiedetä. Tutkijoiden mukaan neuvostoliittolaiset upottivat niitä sattumanvaraisesti ja kemikaaleja päätyi esimerkiksi Puolan rannikolle, jonne niitä ei olisi sopimusten mukaan saanut upottaa.

”Neuvostoliittolaiset eivät noudattaneet mitään ohjeita. He upottivat lastinsa heti, kun maa oli kadonnut näkyvistä”, Jacek Beldowski Puolan merentutkimuslaitokselta kertoo.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Litteä maa – uskoivatko keskiajan ihmiset siihen?

Olet ehkä törmännyt väittämään että joskus keskiajalla ihmiset luulivat maan olevan litteä? Ja että kukaan...

Pieni jääkausi tulossa

Historialliset lähteet kertovat Thames-virran jäätyneen 1600-luvulla ja se näkyy männyn vuosilustoissa. Aikaa kutsutaan pieneksi jääkaudeksi....

Close