Ratkaisu öljykriisiin? Painekeitin tekee öljyä

By 4.11.2013Energia

Maailmassa käytetään tätä nykyä noin 90 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan öljyä kulutetaan vuonna 2035 yli 107 miljoonaa tynnyriä päivässä. Öljyvarat ehtyvät kaikkialla maailmassa, joten tutkijat yrittävät kehittää vaihtoehtoja raakaöljylle.

Tanskalaisen Ålborgin yliopiston tutkijoiden kehittämä ns. hydroterminen nesteytystekniikka jäljittelee öljyn luonnollista syntytapaa. Kehitetty menetelmä lyhentää öljyn tuotantoajan puoleen tuntiin, joka voisi olla jopa ratkaisu öljykriisiin.

Tanskalaisten koelaitos käyttää muun muassa olkea, puuta ja riisin­kuoria. Ylikriittinen vesi liuottaa elo­peräisiä aineita niin tehokkaasti, että ne hajoavat vedyksi ja hiileksi.

Vedystä ja hiilestä taas syntyy hiilivetyketjuja eli raakaöljyä. Hydrotermisen nesteytystekniikan etuna on se, että öljy on tasalaatuista riippumatta siitä, millaisesta biomassasta se valmistetaan. Jopa 90 prosenttia raaka-aineesta voidaan hyödyntää. Öljy jalostetaan edelleen bensiiniksi tai dieselöljyksi.

Tuotantomäärä on tällä hetkellä vaatimaton: 1–2 litraa tunnissa. Professori Lasse Rosendahl uskoo kuitenkin, että seuraava laitos tuottaa jo 48 000 litraa raakaöljyä vuorokaudessa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Bussikaappaus Norjassa
Googletti ”painekeitin” – poliisin iskujoukko paikalle

Jos joku vielä epäilee ettei Google luovuta haku- ja/tai käyttäjätietoja Yhdysvaltain viranomaisille, niin tämä tapaus...

Kahdella sentillä luonnonsuojelijaksi?

Moni yritys ottaisi mielellään luonnonsuojelun tuotteensa markkinointiin. Onhan luonnonsuojelu useimmille tärkeä ja läheinen asia ja...

Close