Roska-DNA:ta ei ole olemassakaan

By 3.4.2014Biologia

Termi roska-DNA täytyy nyt laittaa roskiin

sanoo Ewan Birney Cambridgessa sijaitsevasta European Bioinformtics Institutesta. Tähän tulokseen oli tultu kun tutkijat olivat laatineet tähän asti yksityiskohtaisimman selvityksen ihmisen genomin toiminnasta. Encode-projektin tutkijat analysoivat kaikki kolme miljardia DNA:n emäsparia ja loivat geneettisen muuntelun kartan.

Yli 400 tutkijan ryhmä totesi, että genomistamme eli DNA:han koodatusta perintöaineksestamme on aktiivisempaa paljon suurempi osa kuin aiemmin on uskottu. Aiemmin suurta osaa DNA:sta pidettiin ns. roska-DNA:na, jonka ei uskottu palvelevan tiettyjä tehtäviä. Encode-tutkimus vahvistaa kuitenkin uudemmat teoriat siitä, että myös tällä alueella on merkitystä siihen, miten geenit toimivat.

Geenien säätely- ja hiljentämismekanismit, kuten niin sanottu häiritsevä RNA eli RNAi, saattavat olla hyvinkin vahvasti sidoksissa koodaamattoman DNA:n säännöllisiin emäsjaksoihin. Jos ns. ”roska-DNA” osallistuu geenien säätelyyn, se nousee arvoon arvaamattomaan.

Geenien säätely on tärkeää muun muassa yksilönkehityksen aikana, jolloin osa geeneistä on hiljennettävä ja vain osa saa ”kytkeytyä päälle”. Siten syntyvät erilaiset solutyypit, kuten hermosolut ja sydänsolut, vaikka niiden perimä on sama.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Onko Suomi EU:n päättävissä pöydissä vai tuuliajolla?

Sunnuntaina 25.10. järjestettiin Saksan toimesta kokous kipupisteeseen asti äityneen maahanmuuttokriisin vuoksi. En käsittele sen enempää...

Pieleen menneitä ennusteita maailmanlaajuisesta ympäristökatastrofista

USA:ssa virallisessa asemassa olevaa jokavuotista Maan päivää (Earth Day) vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970. Michiganin...

Close