Roska-DNA:ta ei ole olemassakaan

By 3.4.2014Biologia

Termi roska-DNA täytyy nyt laittaa roskiin

sanoo Ewan Birney Cambridgessa sijaitsevasta European Bioinformtics Institutesta. Tähän tulokseen oli tultu kun tutkijat olivat laatineet tähän asti yksityiskohtaisimman selvityksen ihmisen genomin toiminnasta. Encode-projektin tutkijat analysoivat kaikki kolme miljardia DNA:n emäsparia ja loivat geneettisen muuntelun kartan.

Yli 400 tutkijan ryhmä totesi, että genomistamme eli DNA:han koodatusta perintöaineksestamme on aktiivisempaa paljon suurempi osa kuin aiemmin on uskottu. Aiemmin suurta osaa DNA:sta pidettiin ns. roska-DNA:na, jonka ei uskottu palvelevan tiettyjä tehtäviä. Encode-tutkimus vahvistaa kuitenkin uudemmat teoriat siitä, että myös tällä alueella on merkitystä siihen, miten geenit toimivat.

Geenien säätely- ja hiljentämismekanismit, kuten niin sanottu häiritsevä RNA eli RNAi, saattavat olla hyvinkin vahvasti sidoksissa koodaamattoman DNA:n säännöllisiin emäsjaksoihin. Jos ns. ”roska-DNA” osallistuu geenien säätelyyn, se nousee arvoon arvaamattomaan.

Geenien säätely on tärkeää muun muassa yksilönkehityksen aikana, jolloin osa geeneistä on hiljennettävä ja vain osa saa ”kytkeytyä päälle”. Siten syntyvät erilaiset solutyypit, kuten hermosolut ja sydänsolut, vaikka niiden perimä on sama.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Hallitus jyrää siirtolaisinvaasiota vastustavat kansalaiset

Lappajärven Kivitippu-hotelliin perustetaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Lappajärven asukkaat ja kunnanvaltuusto vastustivat vastaanottokeskuksen perustamista, mutta kuntalaisten mielipiteistä...

Maahanmuuttovyöryllä tuloerot kasvuun Suomessa

Tauti BCG:n mukaan Suomi kärsii muun muassa heikosta huoltosuhteesta eli työvoiman ulkopuolella on jo noin...

Close