Mistä tiedämme että maailmankaikkeudella on alku?

By 7.4.2014Avaruus

Uskonnot ja tiedeyhteisö ovat muutamasta asiasta samaa mieltä. Yksi sellainen on että maailmankaikkeudella on alku. Eli universumi ei ole ollut olemassa aina, vaikka kyseiselle vaihtoehdolle olikin vankka kannattajajoukkonsa tiedemiesten joukossa vielä reilut sata vuotta sitten.

Mistä tiedämme että maailmankaikkeudella on alku?

Koska aina olemassa ollut maailmankaikkeus tuottaisi ongelmallisen tilanteen, joka tunnetaan nimellä Olbersin paradoksi.

Nimittäin jos avaruus olisi ääretön ja tähtiä kaikkialla yhtä tiheässä, näkösäde kohtaisi aina lopulta tähden pinnan katsotaanpa mihin suuntaan tahansa. Koska pintakirkkaus ei riipu etäisyydestä, pitäisi koko taivaan hehkua yhtä kirkkaana kuin Auringon pinnan. Jokainen voi kuitenkin havaita, että yötaivas on kovin pimeä. Tämä ongelma tunnetaan Olbersin paradoksina.

Ratkaisu ristiriitaan on maailmankaikkeuden äärellinen ikä, jonka vuoksi näemme siitä vain äärellisen osan.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
NSA on vakoillut Googlen(kin) käyttäjiä

Edward Snowdenin vuotamista asiakirjoista on paljastunut, että Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on murtautunut tietoliikenneyhteyksiin, jotka yhdistävät...

Turvapaikkakustannukset kymmenkertaistuneet – nyt 1,5 miljardia vuodessa

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat suorat kustannukset voivat nousta jopa 1,5 miljardiin euroon vuodessa. Kotouttamismenot ovat eräs kiistattomin...

Close