Auringon magneettikentän muutokset kummastuttavat tutkijoita

By 13.11.2013Avaruus

Auringon magneettikenttä on kääntymässä. Auringon pohjoisen pallonpuoliskon napa on jo kääntynyt ja eteläinen puolisko seuraa tutkijoiden mukaan pian perässä.

Auringon magneettisten napojen käytös herättää kummastusta tutkijoissa. Ne vaihtavat paikkaa normaalisti noin 11 vuoden välein. Muutos ei ole yhtäkkinen, vaan siihen kuluu useampi kuukausi aikaa. Maapallolla ilmiö näkyy esimerkiksi Auringon voimakkaana aktiivisuutena ja sitä kautta mahdollisesti lisääntyneinä revontulina.

Nyt navat ovat kuitenkin oudosti epätasapainossa toistensa suhteen. Auringon pohjoisnapa kääntyi jo yli vuosi sitten, joten sillä on nyt sama napaisuus kuin etelänavalla.

Ei tiedetä onko aiemmin Auringossa havaitulla valtavalla aukolla tekemistä tapahtuman kanssa.

Auringon aktiivisuus hiipumassa – jääkausi edessä?

Tutkijat ovat havainneet, että Aurinko tuottaa hädin tuskin puolet normaalina pidetystä auringonpilkkujen määrästä. Auringonpilkut ovat Auringon pinnalla näkyviä, läpimitaltaan yleensä muutaman tuhannen kilometrin kokoisia tummia läiskiä. Niitä muodostuu niissä kohdissa Aurinkoa, joissa magneettikenttä on voimakkaimmillaan. Mitä enemmän auringonpilkkuja on, sitä aktiivisempaa on Auringon toiminta.

Syytä auringonpilkkujen vähäisyyteen ei tiedetä. Tutkijat ovat epävarmoja siitä, onko aktiivisuuden lasku hetkellistä vai alkua vuosikymmeniä kestävälle hiljenemiselle joka voi johtaa pieneen jääkauteen lähitulevaisuudessa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Ilmaston lämpeneminen päättyi 16 vuotta sitten

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2217286/Global-warming-stopped-16-years-ago-reveals-Met-Office-report-quietly-released–chart-prove-it.html Oletteko muuten huomanneet suomalaisen valtamedian uutisoineen asiasta? En minäkään. Verkkomedia teki lyhyen jutun: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=5370

Koira suojaa tehokkaasti lasta allergioilta

Koira suojaa lapsia allergioilta. Uusien tutkimusten mukaan lapsen syntymästä asti perheessä ollut koira ehkäisee allergioita....

Close