Auringon magneettikentän muutokset kummastuttavat tutkijoita

By 13.11.2013Avaruus

Auringon magneettikenttä on kääntymässä. Auringon pohjoisen pallonpuoliskon napa on jo kääntynyt ja eteläinen puolisko seuraa tutkijoiden mukaan pian perässä.

Auringon magneettisten napojen käytös herättää kummastusta tutkijoissa. Ne vaihtavat paikkaa normaalisti noin 11 vuoden välein. Muutos ei ole yhtäkkinen, vaan siihen kuluu useampi kuukausi aikaa. Maapallolla ilmiö näkyy esimerkiksi Auringon voimakkaana aktiivisuutena ja sitä kautta mahdollisesti lisääntyneinä revontulina.

Nyt navat ovat kuitenkin oudosti epätasapainossa toistensa suhteen. Auringon pohjoisnapa kääntyi jo yli vuosi sitten, joten sillä on nyt sama napaisuus kuin etelänavalla.

Ei tiedetä onko aiemmin Auringossa havaitulla valtavalla aukolla tekemistä tapahtuman kanssa.

Auringon aktiivisuus hiipumassa – jääkausi edessä?

Tutkijat ovat havainneet, että Aurinko tuottaa hädin tuskin puolet normaalina pidetystä auringonpilkkujen määrästä. Auringonpilkut ovat Auringon pinnalla näkyviä, läpimitaltaan yleensä muutaman tuhannen kilometrin kokoisia tummia läiskiä. Niitä muodostuu niissä kohdissa Aurinkoa, joissa magneettikenttä on voimakkaimmillaan. Mitä enemmän auringonpilkkuja on, sitä aktiivisempaa on Auringon toiminta.

Syytä auringonpilkkujen vähäisyyteen ei tiedetä. Tutkijat ovat epävarmoja siitä, onko aktiivisuuden lasku hetkellistä vai alkua vuosikymmeniä kestävälle hiljenemiselle joka voi johtaa pieneen jääkauteen lähitulevaisuudessa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Joka kolmas astianpesukone vaarallisen homesienen saastuttama – näin puhdistat sen

Kahdessa tutkimuksessa, joista toinen julkaistiin hiljattain Medical Mycology-lehdessä ja toinen vuonna 2011 Fungal Biology-julkaisussa, tutkijat...

Valtio haluaa lapset valvontaansa

Hallitus päätti eilen mm. että esikoulusta tulee pakollinen ja kotihoidontuki jaetaan vanhempien kesken. Käytännössä varsinkin...

Close