Miten raha syntyy?

By 12.11.2013Raha ja talous

Tähän hyvin yksinkertaiseen kysymykseen kovin harva osaa vastata oikein. Jostain kumman syystä rahan, fyrkan, kahisevan, hynän eli hillon syntymekanismi on ”pidetty” salassa tai harvojen tietona. Eikö sitä ole uskallettu paljastaa yleisölle vai eikö sitä vain ymmärretä? Vai mistä on oikein kysymys?

Kuka tietää rahan syntymekanismin?

Talousdemokraatit ja muutamat muut asioista perillä olevat tahot ovat kirjoittaneet aiheesta viime vuosina, mutta heidät on pääosin leimattu salaliittoteoreetikoiksi. Koska rahan syntymekanismi kuuluu mielestäni yleissivistykseen ja kaikkien pitäisi se tietää, niin selvitetään asia nyt tässä.

Virallisia lähteitä käyttäen, jotta kenellekään ei jäisi epäilystä siitä miten raha syntyy. Käytämme pääasiallisena lähteenä Suomen Pankin julkaisemaa Eurokampus-sivustoa.

Raha on velkaa

Kaikki raha on velkaa. Pankkitalletus on pankin velkaa tallettajalle. Seteli lompakossasi on keskuspankin velkaa sinulle. Itse setelillä (ja rahalla) ei ole mitään arvoa, kaikki perustuu luottamukseen että muut hyväksyvät sen maksuvälineenä, nyt ja tulevaisuudessa. Ennen setelillä sai keskuspankista tietyn määrän kultaa eli sillä oli jokin konkreettinen arvo.

Miten raha syntyy?

Eurokampus vastaa tähän melko tyhjentävästi:

Rahaa syntyy etenkin silloin, kun joku ottaa lainan. Kun pankki myöntää lainaa, sekä sen velat että saamiset kasvavat. Lainaa myöntävä pankki ottaa asiakkaalta allekirjoituksen velkakirjaan ja merkitsee varoihinsa tämän saamisen. Mutta laina on nostettu vasta, kun sitä vastaava talletus on kirjattu asiakkaan tilille, joten myös pankin velat kasvavat.

Pankki siis luo rahan tyhjästä – sitä ei siirretä joltain muulta tililtä, tallelokerosta, keskuspankista, toisesta pankista tms. Se tapahtuu napin painalluksella tietokoneella. Tämä on erittäin tärkeää ymmärtää.

Näiden velkojen lisääntyminen on rahan määrän lisääntymistä. Asiakas havaitsee pankkitilinsä saldon kasvaneen ja hänellä on enemmän rahaa kuin hetkeä aikaisemmin. Kun asiakas maksaa lainansa pois, hänen on järjestettävä jostain tililleen tarvittava summa.

Takaisinmaksuhetkellä sekä velat että saamiset pyyhitään pois pankin kirjanpidosta.

Lainan ottamisella raha syntyy, lainan takaisinmaksulla raha häviää. Jos kaikki maksaisivat lainansa pois, kaikki raha häviäisi.

Mutta mistä saadaan tarvittavat rahat korkojen maksuun? Se on kokonaan toinen tarina, palaamme siihen myöhemmin.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Read more:
NSA ei pysty jäljittämään TOR-verkon käyttäjiä

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA on yrittänyt usein tavoin murtaa anonymisoivan Tor-verkon salaukset. Parhaaksi keinoksi...

Huostaanotetut kaksospojat haetaan kodistaan 4.1.2014

Tämä on aito tilanne suomalaisesta kodista, tänä vuonna - 2014. Poliisi on saanut lastensuojeluviranomaisilta virka-apupyynnön...

Close