Maahanmuuttovyöryllä tuloerot kasvuun Suomessa

By 20.11.2015Raha ja talous

Tauti

BCG:n mukaan Suomi kärsii muun muassa heikosta huoltosuhteesta eli työvoiman ulkopuolella on jo noin kolme miljoonaa suomalaista. Työn tuottavuus ja työmarkkinoiden tehokkuus Suomessa jää konsulttiyhtiön mukaan 140 maan vertailussa häntäpäähän. Lisäksi 20 viime vuoden aikana ei Suomessa ole perustettu yhtään kansainvälistä huippufirmaa. Samaan aikaan konsulttiselvityksen mukaan Ruotsissa on syntynyt 15, Norjassa 13 ja Britanniassa 21 kansainvälistä jättiä.

Hallitus lääkitsee

Hallitus ei ole helpottanut käytännön tasolla työn vastaanottamista. Edelleen työtöntä rangaistaan viikkojen byrokratialla, jos erehtyy tekemään muutaman päivän pätkätyötä. Työtä, joka ei kuitenkaan yleensä näy kasvaneena rahamääränä koska esim. toimeentulotuki putoaa samassa suhteessa. Suomalaista tuotantoa ja työllisyyttä ei voi suosia, koska ”kansainväliset sopimukset”.

Hallitus sensijaan lisää työvoiman määrää (ja valtion menoja) turvapaikkapohjaisella maahanmuutolla. Sitä perustellaan mm. vastuunkantamisena ja koska ”Ruotsikin otti suomalaisia sotalapsia”. Sen lisäksi että Suomi toimii jalosti, on tulijoiden tulvassa kuulemma muitakin hyviä puolia. Erään ”maineikkaan ekonomistin” mukaan se saattaa puolittaa Suomen kestävyysvajeen.

Räkänaurun hieman laannuttua huomautamme ystävällisesti että tänä vuonna enemmistö turvapaikanhakijoista on ollut irakilaisia, somaleja ja afganistanilaisia. Tulijoiden työllisyysaste jäänee aikaisempien kokemusten mukaan n. 10-20 prosentin nurkille, kun se kantaväestöllä on noin 70%. Tulijoiden työllisyysasteen pitäisi olla suurempi kuin kantaväestön, jotta se parantaisi huoltosuhdetta.

Koska näin ei ole, eikä luultavasti koskaan tule olemaankaan, on selvää että tulijat heikentävät huoltosuhdetta. Tänä vuonna tulleet turvapaikanhakijat kuluttavat yli 600 miljoonaa vuodessa verovaroja, joista hyötyvät vain harvat, jo ennestään varakkaat.

Lääkkeen vaikutus

Näyttäisi siltä että päättäjämme ovat joko epäpäteviä tai sitten hallituksella on toinen tavoite, jota ei ole ääneen sanottu.

Professori Matti Viren totesi erinomaisessa artikkelissaan seuraavasti:

Työvoiman tarjonnan kasvattaminen lisää tuloeroja. Tuloerot kasvavat, koska pääomatulot ohjautuvat hyvätuloisille ja toisaalta palkat laskevat erityisesti matalapalkka-aloilla. Kukaan ei tohdi sanoa, että ”siirtolaisuutta tarvitaan”, jotta saadaan palkat alas ja pääoman tuotto ylös, mutta niinhän siinä käy.

Olisiko em. se hallituksen ääneen lausumaton tavoite, jonka toivotaan ratkaisevan Suomen muutkin ongelmat? Ei tietenkään kaikkien osalta, koska valitun politiikan seurauksena ainakin köyhät ovat entistä huonommassa asemassa. Sosiaaliturva tullaan ajamaan alas nykyisessä mittakaavassa, yksinkertaisesti koska siihen ei ole varaa tällä menolla.

Myös tähän asti melko rauhallisena pysynyt suomalainen keskiluokka tulee kohtaamaan kovan todellisuuden aivan lähivuosina, kuten on käynyt muuallakin länsimaissa. Automaatio, digitalisaatio, globalisaatio – siinä kolme asiaa jotka yhdessä pohjattoman ahneuden, vallanhimon, itsekeskeisen ihmisen ja lyhytnäköisen politiikan kanssa tulevat ajamaan yhteiskunnat, myös Suomen, tuhon partaalle.

Se olisi estettävissä ja kehityskulku käännettävissä, mutta muutos vaatisi ihmiskunnalta koko talousjärjestelmän ja arvomaailman päivittämistä, johon enemmistö ei ainakaan historian valossa valitettavasti koskaan liene valmis.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Pieni veronkierto-opas

Sarjakuvataiteilija Hanna Arvelan Pieni veronkierto-opas kertoo, miten on mahdollista välttää ansiotuloverotus, jos on tarpeeksi rahaa...

Lehdistö ja poliitikot hybridisodassa kansalaisiaan vastaan

Erikoistutkija Hiski Haukkala kertoo melko kauniisti Suomen valtamedian, eli punavihreän lehdistömme ongelman: Osalla toimittajista on...

Close