Englannin keskuspankki myönsi että liikepankit luovat rahaa tyhjästä

Bank of England eli Englannin keskuspankki kertoi avoimesti, kuinka raha todellisuudessa syntyy nykyajan talousmaailmassa. Se todisti, että vastoin yleistä luuloa ja joidenkin oppikirjojen opetuksia, uutta rahaa ei käytännössä enää luoda keskuspankeissa.

Hyvin yleinen käsitys rahan synnystä on, että kun ihmiset tallettavat rahaa pankkeihin, niin ne lainaavat sitä toisille asiakkaille korkoa vastaan. Keskuspankilla on valta painaa lisää rahaa ja lainata sitä pankeille, jos ne eivät saa tarpeeksi talletuksia asiakkailtaan. Keskuspankki ei voi painaa rajattomasti seteleitä, koska jos rahaa on markkinoilla liikaa, seuraa inflaatio tai hyperinflaatio.

Nykyään kaikki raha on velkaa, jota tehdään liikepankeissa niin paljon kuin sille on kysyntää. Kun pankki lainaa sinulle asuntoa varten rahaa, se samaan aikaan luo vastaavan talletuksen lainatilillesi – tyhjästä. Ei siis siirrä naapurin Matin tililtä rahaa sinulle tms.

Koko talousjärjestelmämme pyörii luottamuksen varassa, jonka takaavat perimmiltään valtiot ja keskuspankit. Raha ei ole niille rajallinen hyödyke niin kauan kuin yhteiskunnan olot pysyvät vakaana ja tuotantorakenteet ovat kunnossa.

No mitä se sitten tarkoittaa?

Sitä että yksityiset yritykset eli liikepankit päättävät siitä miten taloudellamme menee. He päättävät onko rahaa liikenteessä paljon vai vähän eli ollaanko me P-A vai ei.

Eikö sinusta ole hieman erikoista että joidenkin yksityissten firmat (liikepankit) saavat tehdä tyhjästä rahaa, jonka eteen sinun pitää tehdä töitä niska limassa jopa kymmeniä vuosia? Esim. asuntolaina. Niin mutta eiväthän pankit sitä rahaa saa, sehän häviää kun velka maksetaan takaisin. Pankit vain tekevät sen, pitäähän se setelipino jostain tulla – sanoisi asioista tietävä lukijamme.

Aivan oikein, mutta entä korot? Pankkihan lainaa vain sen summan, joka lainasopimuksessa lukee. Mistä tulevat rahat korkoihin?

Korkojen takia on pankkiin maksettava enemmän rahaa kuin sieltä on saatu. Se tarkoittaa sitä, että korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta pääomasta. Koska raha on velkaa! Jos velkaa ei oteta, ei ole rahaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että ne jotka ovat ottaneet velkaa eilen ja tänään ovat lainan takaisinmaksamisessa täysin riippuvaisia siitä, että muutkin ottavat velkaa. Koska muuten he eivät pysty maksamaan lainaa (korkoineen) takaisin. Tässä järjestelmässä kenenkään työpanoksella ole mitään merkitystä. Ainoastaan sillä on merkitystä, paljonko pankeista lainataan ja kulutetaan kiertoon.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Read more:
Islamistit käyttävät entisiä kirkkoja kidutuskammioina

"Rauhanuskonto" islamia tunnustavan terroristijärjestö Isiksen kerrotaan muuttavan kristittyjen kirkot hallitsemillaan alueilla Irakissa ja Syyriassa kidutuskammioiksi,...

GrowHow kaupassa lahjoitettiin Soklin miljardien arvoiset malmit

Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207...

Close