Sormenjälkirekisteriä ei poliisin käyttöön

By 18.6.2014Totalitarismi

Passirekisterin sormenjälkitietoja ei jatkossakaan saa käyttää vakavien rikosten tutkimisessa. Sisäministeriön työryhmän mukaan perustuslakivaliokunnan kannanotot estävät säätämästä lakia, joka avaisi rekisterin sormenjäljet poliisin rikostutkinnalle.

Työryhmä viittaa perustuslakivaliokunnan kannanottoihin, joiden mukaan tietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty. Tässä tapauksessa sormenjäljet on kerätty biopasseja varten, joten niiden keräämisellä ei ole yhteyttä vakavaan rikollisuuteen.

Poliisi on jo pitkään toivonut, että passirekisterin sormenjälkiä voitaisiin käyttää rikosten selvittämisessä.

Passirekisterin pääasiallinen käyttötarkoitus on henkilön luotettava tunnistaminen ja asiakirjan aitouden varmistaminen. Rekisterin tietoja saa nykylain mukaan käyttää lisäksi esimerkiksi suuronnettomuuden tai rikoksen uhrin tunnistamiseen.

Uusi tulkinta herättää kuitenkin samalla myös kysymyksiä siitä, miksi passien sormenjälkirekisteri on ylipäänsä olemassa.

Suomi on harvoja EU-maita, joissa passien sormenjälkirekisteri on otettu käyttöön. Monissa muissa maissa sormenjäljet tallennetaan vain passeihin, eikä viranomaisrekistereihin. Voidaankin kysyä, miksei EU-direktiiviä voitaisi soveltaa samalla tapaa myös Suomessa ja luopua rekisteristä kokonaan.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Leave a Reply

Read more:
Englanti ja Neuvostoliitto upottivat sinappikaasua Itämeren pohjaan

Yli 60 vuotta sitten Englanti ja Neuvostoliitto upottivat Itämereen lähes 65 000 tonnia saksalaisten kemiallisia aseita,...

Mustia aukkoja ei ole olemassa

Tähdet ja avaruus lehti kirjoittaa yhdysvaltalaistutkijoista jotka ovat matemaattisesti todistaneet että mustia aukkoja ei voi...

Close