Meitä valvotaan, koska me sallimme sen

By 17.7.2013Totalitarismi

Mitä ajattelisit siitä jos hallitus vaatisi että

-jokaisen pitäisi kantaa seurantaranneketta, jotta hallitus tietäisi aina missä olet?
-kaikkien tulee luovuttaa kopiot kaikista sähköposteistaan, olkoon niiden sisältö mitä tahansa?

Kieltäytyisit varmaankin närkästyneenä?

Ja kuitenkin moni kantaa jatkuvasti mukanaan matkapuhelinta ja käyttää Gmailia tai Outlookia (ent. Hotmailia), joiden avulla kaikki em. on mahdollista. Ehkä olet ottanut paljastavia kuvia matkapuhelimellasi? Nekin voivat karata maailmalle.

Mutta eihän Suomen hallitus tai poliisi sellaista tekisi, eihän? Jos mahdollisuus olisi, niin miksei? Ainakin sitä promotaan poliisin puolelta ihan avoimesti. Verkkoseurantaa/-vakoilua tekevät myös Ranskan ja brittien tiedustelupalvelut.

Suomessa on kavennettu ja luultavasti tullaan edelleen kaventamaan yksityisyydensuojaa pienin askelein milloin milläkin tekosyyllä. Tekosyyt ovat yleensä aiheista joita kukaan ei lähde puolustamaan ja jonka varjolla toteutetaan paljon enemmän kuin alunperin markkinoitiin. Terrorismin uhka, turvallisuus, ympäristön suojelu jne.

Mutta mehän voimme toki antaa poliisin kuunnella puheluitamme ja tutkia tietoliikennettä – eihän kunnon kansalaisella ole mitään salattavaa?

Kyseistä argumenttia käytetään sen lisäksi että vedotaan suomalaisen poliisin luotettavuuteen ja rehellisyyteen. Suomalaiset, ainakin pääosin, tosiaan luottavat edelleen poliisiin eikä täällä olla totuttu siihen että setelinipulla selviää rikkeistä tai että poliisi väärentää todisteita.

Mutta ovatko poliisit niin nuhteettomia kuin luullaan? Mikko Niskasaari on toista mieltä.

Ray Ozzie sanoi että yhdysvaltalaiset saivat mitä pyysivät, kun he 9/11 tapahtumien jälkeen ilmaisivat olevansa peloissaan ja että hallituksen tulee suojella heitä hinnalla millä hyvänsä.

Palvelujen käyttäjät myös vaihtoivat yksityisyyden mukavuuteen, kun he uskoivat tietonsa jättiyritysten haltuun. Valtaosa ihmisistä käyttää netin palveluja joista on hyötyä ja joita on helppo käyttää, mutta jotka eivät välttämättä ole kovin tietoturvallisia.

Tekniset keinot turvalliseen netin käyttöön on jo keksitty, mutta ne koetaan vaivalloisiksi käyttää.

Hyvin harva on kiinnostunut miten heidän tietonsa on suojattu, ovatko ne turvassa, kuka ne näkee jne. – kunnes niin tapahtuu. Silloin se on jo myöhäistä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Read more:
Lapin koivut todistavat ilmaston lämpenemistä vastaan

Nykyään alarmistit ja lehdistö puhuvat ilmastonmuutoksesta, aikaisempi ilmaston lämpeneminen on kuin yhteisellä sopimuksella jätetty pois....

Joka neljäs opettaja miettii alanvaihtoa työrauhan puuttumisen takia

Opettajien ammattiliiton mukaan reilu neljännes opettajista harkitsee alan vaihtamista. Syyksi opettajat kertovat työn raskauden, ilmenee...

Close