Fortum ja sähkönsiirtoverkon myynti

Suomalaiset sähkönkuluttajat saivat perjantaina huonoja uutisia, kun useat sähköverkkoyhtiöt kertoivat nostavansa sähkön siirtohintoja. Korkeimmat korotukset asiakkailleen tarjoili Suomen suurin verkkoyhtiö Caruna, jonka hinnat nousevat enimmillään jopa 30 prosenttia. Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen kommentoi Ylelle hinnankorotuksia investointitarpeella.

Yhtiö investoi verkkoihin 200 miljoonaa euroa useampien vuosien ajan

Yksittäisellä asiakkaalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa tai itkeä ja maksaa. Verkkoyhtiöthän ovat luonnollisia monopoleja toiminta-alueellaan.

Caruna myytiin ulkomaille kun Fortum päätti luopua sähköverkoistaan

Carunan omisti vuoteen 2014 saakka valtionyhtiö Fortum, joka päätti kuitenkin luopua sähköverkoistaan. Uudeksi omistajaksi löytyi Suomi Power Networks (Caruna), jonka omistaa kaksi kansainvälistä sijoitusyhtiötä sekä julkisen sektorin eläkelaitos Keva ja yksityinen eläkeyhtiö Elo. Omistuksista valtaosa eli 80 prosenttia on ulkomaisten sijoittajien hallussa.

Silloiset oppositiopuolueet ja hallituksessa Vasemmistoliitto vastustivat sähköverkon myyntiä ulkomaiselle omistajalle. Perussuomalaisten Timo Soini ennusti silloin osuvasti:

Pian saamme kirjeen: Korotamme sähkösi hintaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään

Kauppa runnottiin kiireellä

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki oli ministerinä paikalla, kun myyntipäätös Fortumin sähköverkoista tehtiin. Hän kuvailee joulukuussa vuonna 2013 järjestettyä talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokousta erikoiseksi.

– Pitkin syksyä puhuttiin julkisuudessa, että Fortum haluaa myydä verkkonsa. Mutta itse esitys tuotiin ministerivaliokunnan kokoukseen yllättäen yhtenä keskiviikkoaamuna, siitä ei ollut mitään ennakkotietoa, Arhinmäki muistelee.

Omistajaohjauksesta vastanneen virkamiehen esitys piti sisällään, että hallitus luopuisi kirjauksesta Fortumin verkkojen strategisesta merkityksestä. Jos kirjaus poistettaisiin, sähköverkot voitaisiin myydä ulkomaille.

– Kun kysyin, että milloin tämä pitää tehdä, niin vastaus oli että nyt heti, koska vielä tänään tehdään kaupat.

Arhinmäen mukaan asiassa otettiin parin tunnin tauko. Sen jälkeisessä uudessa kokouksessa vasemmistoliitto ilmoitti, ettei se hyväksy kirjauksen poistamista. Vasemmistoliitto jäi vastalauseensa kanssa yksin, sillä muut hallituspuolueet eli kokoomus, SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit hyväksyivät kaupan.

Suomen valtiovarainministerinä ja SDP:n puheenjohtajana toimi tuolloin Jutta Urpilainen.

Fortumin sähköverkkojen myyntilupaan ei tarvittu käsittelyä eduskunnassa, vaan siihen riitti ministerivaliokunnan siunaus.

– Ei sitä kauppaa olisi ollut pakko tehdä kiireellä, koska Fortumilla ei ollut mitään likviditeettiongelmaa tai vastaavaa, Arhinmäki sanoo.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri oli tuolloin kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr). Hän oli noussut ministeriksi vain pari kuukautta aikaisemmin, kun Heidi Hautala (vihr) joutui jättämään paikkansa kuitti- ja ohjeistussotkujensa vuoksi.

– Mutta erityisesti Katainen ja (elinkeinoministeri) Jan Vapaavuori (kok) ajoivat asiaa voimakkaasti. He vakuuttivat, että Suomen lainsäädäntö ei mahdollista tällaisia siirtomaksujen jättikorotuksia, Arhinmäki sanoo.

Iltalehden 12. joulukuuta 2013 julkaisemassa artikkelissa Katainen totesikin, että ”kauppa ei nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille” ja Vapaavuori sanoi, että ”mitään hintapiikkiä ei pystytä rakentamaan”.

Verotulot sähkön siirrosta menivät samalla

Kun sähköverkot olivat suomalaisessa omistuksessa, valtio sai niistä verotuloja. Verkot ostanut Caruna-yhtiö ei kuitenkaan maksa käytännössä lainkaan veroja Suomeen. Yle selvitti kuinka yhtiön omistukset ja rahavirrat kulkevat Alankomaissa sijaitsevan holdingyhtiön kautta. Yhtiö on rakentanut miljardien eurojen lainaketjun, jonka vuoksi se ei juuri maksa yhteisöveroja Suomessa.

Yhtiön liikevoitto oli vuonna 2014 yli 50 miljoonaa euroa. Yhteisöveroa Caruna maksoi liikevoitosta vain 1,6 prosenttia eli vähän yli 800 000 euroa. Samana vuotena Carunan Suomen-holdingyhtiö maksoi useita kymmeniä miljoonia euroja Alankomaihin konsernin sisäisiä lainoja, mikä vaikuttaa verojen maksuun Suomessa.

Fortum myi sähköverkkonsa Carunalle vuonna 2013 kauppahinnan ollessa 2,55 miljardia euroa. Nyt Caruna rahastaa kauppahinnan kuluttajilta takaisin korkojen kera. Kuvio on tyypillinen yhteisten ja välttämättömien palvelujen myynneissä ja yksityistämisissä. Jo kertaalleen veronmaksajien tai palvelujen käyttäjien maksamat palvelut ja infrastruktuuri maksatetaan heillä toisen kerran ostajan toimesta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kritisoi.

Ei ensimmäistä kertaa apajilla

Carunassa enemmistöä edustavat sijoitusyhtiöt First State Investments ja Borealis Infrastructure Management ovat kunnostautuneet aikaisemminkin suomalaisen infrastruktuurin ostamisessa. Sijoitusyhtiöt omistivat jo valmiiksi osan Fingrid Oyj:stä sekä Suomen hallituksen aikaisemmin 260 miljoonalla eurolla myymän Digita Oy:n, jolla on monopoliasema Suomen antenni-tv-verkossa.

Digitan liikevaihto on nykyään noin 100 miljoonan euron luokkaa, sillä monopoliasemansa vuoksi jokainen suomalainen televisiokanava joutuu ostamaan yrityksen palveluita – halusi sitä tai ei. Suurimmat yksittäiset ostajat ovat Yleisradio Oy (n. 50 milj. eurolla vuodessa) sekä MTV3 (n. 25 milj. eurolla vuodessa).

Veronmaksajille Digitan myyminen ulkomaiselle sijoitusyhtiölle on tullut jo huomattavasti saatua summaa kalliimmaksi, sillä verkon käyttökustannukset Suomessa ovat nousseet yli tuplasti korkeammiksi kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Näyttääkin siltä että Caruna/Fortum-kauppa jää historiaan taas yhtenä suomalaisten poliitikoiden töppäyksenä, jolla aiheutetaan satojen ellei tuhansien miljoonien vahingot suomalaisille veronmaksajille.

Onko kyse osaamattomuudesta vai jostakin muusta, se selviää ehkä jonain päivänä, jos suomalaiset saavat johtajat joilla on selkäranka. Sitä päivää voi olla turha odottaa…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Toimitus

Author Toimitus

More posts by Toimitus

Join the discussion 11 Comments

Leave a Reply

Read more:
Miten raha syntyy?

Tähän hyvin yksinkertaiseen kysymykseen kovin harva osaa vastata oikein. Jostain kumman syystä rahan, fyrkan, kahisevan,...

Ranska 52 vuotta sitten

Pariisitar haluaa virkistystä. Hän menee bikinissään maauimalaan, jossa hänet pikaisesti ympäröi ruskeaihoiset uimarit, jopa sukeltaen....

Close